Zatvoren hram u kojem su ubijani tigrovi

U raciji na takozvani Hram tigrova na Tajlandu zaplijenjeno je više životinja. Taj budistički hram nekada je bio dom za gotovo dvjesto tigrova i popularna turistička atrakcija. Sada je zatvoren, a oni koji su upravljali njim su pod istragom zbog ilegalne trgovine i zlostavljanja životinja.

Dokaza je sve više protiv nekadašnjih upravitelja Hrama tigrova. Krzna i drugi predmeti pronađeni su u kamionu zaustavljenom dok je napuštao park smješten sjeverozapadno od Bangkoka.

Dvojica muškaraca su uhićena. Vlastima i novinarima su rekli da su radili prema nalogu lokalnog budističkog redovnika.

U kamionu se nalazio i treći muškarac – još jedan redovnik, koji nije želio govoriti pred kamerama.

Dužnosnici očekuju da ovo neće biti jedina uhićenja.

“Ako otkrijemo da su na ovom području počinjena kaznena djela, odgovorni će biti uhićeni. Također ćemo izvršiti detaljan pretres i svatko tko je povezan s hramom bit će priveden”, najavio je Adisorn Nuchdamrong iz Državne uprave za parkove.

Ranije je otkriveno i 40 zamrznutih leševa tigrića, te drugi životinjski ostaci. Za ovakvim proizvodima vlada velika potražnja u Vijetnamu i Kini.

Ilegalna trgovina životinjama kao veliki biznis

Proces premještanja tigrova iz parka se nastavlja. Životinje se uspavljuju i prebacuju u državnu ustanovu u susjednoj pokrajini – što je veoma traumatično iskustvo za dehidrirane, izgladnjele tigrove.

Do prije nekoliko dana, hram je bio pun turista. Plaćali su kako bi vidjeli i dotaknuli tigrove, pod budnim okom redovnika koji se odavno sumnjiče za zlostavljanje i uzgoj životinja za prodaju.

“Tajland je jedan od centara ilegalne trgovine divljim životinjama i ovo vjerojatno nije izolirani slučaj. Širom zemlje postoji niz mjesta koja turistima nude bliske susrete s tigrovima i čija se uprava sumnjiči za trgovinu životinjama”, javio je Al Jazeerin reporter Wayne Hay.

Borci protiv ilegalne trgovine pozdravljaju poteze tajlandske vlade, te se nadaju detaljnoj istrazi i uhićenjima.

“U ovom slučaju, moramo otkriti tko stoji iza cijelog biznisa. Nije riječ samo o umiješanima u hramu. Tu mora biti i korumpirani policajac, kao i financijer. Ovo je veliki biznis, cijeli jedan lanac”, ukazuje Steve Galster iz Fondacije Freeland.

A lanac je sada prekinut… No, potrebno je učiniti još mnogo više kako bi se iskorijenila unosna trgovina kojoj je dozvoljeno da se razvija pod krinkom turističke atrakcije.

Izvor: Al Jazeera