Video: Prošireni Panamski kanal spreman za brodove

Prošireni Panamski kanal, čije je zvanično otvaranje zakazano za 26. juni, već je spreman za brodove, saopćio je konzorcij koji ga je proširio i modernizirao od 2007. godine.

“Infrastruktura je spremna primiti prvi brod, što znači da Kanal savršeno funkcionira a mi nastavljamo ispunjavati sve obaveze po ugovoru”, izjavio je Giuseppe Quarta, direktor radova konzorcija GUPC.

On je rekao da je obavljeno više od 2.000 testova i proba i da su rezultati pokazali da Panamski kanal “funkcionira na svjetskom nivou”.

Kineski teretni brod “Andronikos” bit će prvi koji će proći kroz prošireni Panamski kanal na svečanom otvaranju 26. juna.

Radovi koji su koštali 5,2 milijarde dolara, trebali su biti završeni u oktobru 2014. godine, ali su niz prekida radova i sporova oko rashoda doveli do nekoliko odgađanja.

U okviru proširenja, uvedene su šire brodske prevodnice koje će smanjiti čekanje i ubrzati prolazak brodova.

Također će omogućiti prolazak brodova većih od standarda “panamaks”.

Taj standard je uveden 1914. godine, kada je otvoren Panamski kanal, ali sada svjetskim okeanima plove mnogo veći brodovi, dugi i kao tri nogometna terena, s kapacitetom 2,5 puta većim od brodova “panamaks”.

Panamski kanal je umjetni kanal u najužem dijelu Srednje Amerike, koji spaja Atlantski s Tihim okeanom.

Za gradnju ovog ambicioznog projekta bilo je potrebno skoro 40 godina.

Gotovo 26.000 radnika umrlo je tokom izgradnje, a najveći broj njih podlegao je od bolesti poput malarije.

Izvor: Agencije