Turska povukla ambasadora iz Njemačke

Turska je povukla ambasadora iz Berlina nakon što je Bundestag usvojio rezoluciju o genocidu nad Armencima 1915. godine, javlja Anadolija.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus ranije je poručio kako Turska ne priznaje tu odluku.

“To je tema kojom se trebaju baviti naučnici, historičari, a ne političari ili parlamenti. Turska će na svakoj platformi i u svakoj prilici odgovoriti na ovu odluku”, rekao je Kurtulmus.

Prihvatanje niza pogrešnih navoda, kako je kazao, i njihovo karakterisanje genocidom u Parlamentu Njemačke ocijenio je historijskom greškom, prenosi Anadolija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da će se odluka Bundestaga ozbiljno odraziti na odnose Berlina i Ankare, javile su agencije.

Zastupnici Bundestaga većinski su usvojili rezoluciju o događajima iz 1915. koja uključuje i izraz genocid.

Nacrt rezolucije, koji su pripremile članice vladajuće koalicije Kršćansko-demokratska unija (CDU), Kršćansko-socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska partija (SPD) te opoziciona Stranka zelenih, podržala je i Ljevičarska partija.

‘Vlada Turske nije odgovorna’

Većina zastupnika CDU-a nije prisustvovala glasanju.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert je, u obraćanju pred glasanje, istakao kako parlament nije sud, ali da svakako neće bježati od odgovornosti.

“Vlada Turske nije odgovorna za događaje od prije 100 godina, ali je odgovorna za to šta će biti u budućnosti”, kazao je Lammert.

Današnjem glasanju u Parlamentu nije prisustvovala ni kancelarka Angela Merkel, kao ni njen zamjenik i predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel, niti ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. Jedan zastupnik CDU-a na glasanju je bio protiv, a jedan suzdržan.

Turska oštro odbacuje da su ubistva Armenaca 1915. bila genocid i tumači ih kao posljedicu građanskog rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije