Saudijke: Uber nam nije olakšao život

Blizu 80 posto korisnika Ubera u Saudijskoj Arabiji su žene, navode iz ove kompanije koja je sa radom u ovom kraljevstvu počela 2014. (Reuters)
Blizu 80 posto korisnika Ubera u Saudijskoj Arabiji su žene, navode iz ove kompanije koja je sa radom u ovom kraljevstvu počela 2014. (Reuters)

Žene iz Saudijske Arabije odbacile su stav Ubera prema kojem ova kompanija značajno poboljšava njihovu pokretljivost, u vrijeme kada je firma koja pruža usluge prijevoza dobila veliku novčanu injekciju javnog investicionog fonda ovog kraljevstva.

Uber, koji djeluje u Saudijskoj Arabiji dvije godine, u srijedu je objavio kako je dobio 3,5 milijardi dolara iz saudijskog fonda, čime je dobio ključnog partnera u svom širenju Bliskim istokom.

“Naše iskustvo u Saudijskoj Arabiji je odličan primjer kako Uber donosi korist korisnicima usluga, vozačima i gradovima i radujemo se ovom partnerstvu, kroz koje ćemo podržati ekonomske i društvene reforme države”, navodi se u saopćenju Travisa Kalanicka, jednog od osnivača Ubera i izvršnog direktora kompanije.

Glasnogovornica Ubera Jill Hazelbaker kaže kako ova firma vjeruje da žene trebaju imati pravo voziti automobile.

U intervjuu za The New York Times, ona navodi: “Kako toga nema, mi smo u mogućnosti pružiti izvanrednu mobilnost koja nije postojala ranije i veoma smo ponosni na to.”

Vjerska odluka

Iako ne postoji zvanični zakon koji brani ženama da voze, saudijski imami održavaju vjersku odluku kojom se brani da žena bude za volanom automobila.

Uprkos strogim praksama spolne segregacije, žene su godinama imale porodične vozače, taksiste, a odnedavno i usluge Ubera.

Kako kaže Hatoon al-Fassi, aktivistica za prava žena i akademik na Univerzitetu kralja Sauda, Uber nije riješio probleme prijevoza svih saudijskih žena.

“Govorimo o određenom dijelu žena, koje imaju bankovne račune i kreditne kartice, a one ne čine većinu žena”, kazala je za Al Jazeeru te dodala kako postoje i drugi koji nisu uključeni u ovu uslugu, poput osoba koje nemaju “pametne” telefone i koji nisu “tehnološki pismeni”.

“Tako da je ovdje riječ o dodatnoj službi, koja pomaže životni stil jednog segmenta saudijskih žena, a koje su u manjini.”

Fassi upozorava protiv interpretiranja popularnosti Ubera kao uspjeha za ženska prava.

“Neće Uber promijeniti stvari, postoje ljudi kojima je u interesu da žene budu kao što su do sada bile.”

Priča o investicijama

Blizu 80 posto korisnika Ubera u Saudijskoj Arabiji su žene, navode iz ove kompanije, koja je s radom u ovom kraljevstvu počela 2014. godine.

Fassi navodi kako, iako je usluga ove firme ograničena na manjinu, postoji sve više pouzdanja u Uber i slične inicijative, poput Careema, koji su rivali regularnim taksistima, a naročito po pitanju sigurnosti.

Nedavna investicija Javnog investicionog fonda Saudijske Arabije dio je Uberove posljednje runde prikupljanja sredstava, poslije koje vrijednost kompanije iznosi 62,5 milijardi dolara, navode iz Ubera.

“Ovo je uglavnom samo priča o investicijama, nije bitno šta se sada dešava. Žene i dalje ne smiju voziti”, ističe za Al Jazeeru Mona abu Suliman, poznata medijska ličnost i konsultantica, te dodaje kako su ipak ovakve firme “poslane iz raja” kako bi riješile neke probleme u transportu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO