Izrael razmatra dogradnju zida razdvajanja

Nakon nedavnih napada u Tel Avivu, Izrael razmatra ideju dogradnje nedovršenog zida prema okupiranoj Zapadnoj obali. Ali bilo kakva gradnja imala bi katastrofalne posljedice po hiljade Palestinaca koji su prisiljeni ilegalno raditi u Izraelu.

Pola šest je ujutro i mladi Palestinac je krenuo na posao. To podrazumijeva pretrčavanje sa Zapadne obale u državu Izrael, a da ga ne primijete i uhapse izraelski vojnici. Na dionici koju prelazi nema zida razdvajanja. To privlači mlade Palestince da pokušaju ući u Izrael. Ako ih uhapse izraelski vojnici, kazna je 13.000 dolara ili zatvor.

”Morate ići tamo i zaraditi za život. Mi ovdje na Zapadnoj obali nemamo mnogo prilika, pa moramo rizikovati kako bismo osigurali svoje porodice”, rekao je palestinski radnik.

Nekoliko kilometara sjeverno nalazi se siromašno selo Wadi Fuqeen, u kojem živi mnogo nezaposlenih Palestinaca. 

Za razliku od zida razdvajanja koji je visok i dug, put koji hiljade Palestinaca koriste kao jedinu šansu da izađu iz siromaštva mnogo je manji i naizgled ga je lakši preći.

Iskorištavanje palestinskih radnika

”Izraelska vojska ih čeka s druge strane, a kada preskoče, ganja ih po brdima dok ih ne uhapsi. U mnogim slučajevima, naši mladići su bili upucani, uhapšeni ili novčano kažnjeni. Bilo je čak i smrtnih slučajeva”, kazao je Qais Manasrah, palestinski zvaničnik.

”Neki tvrde kako je u interesu Izraela da im dolaze palestinski radnici jer oni nemaju radničkih prava, slabo su plaćeni i njihova eksploatacija ide u korist Izraelu. Ipak, nakon nedavnog napada u Tel Avivu, sve su glasniji oni koji su za to da se Izrael potpuno ogradi zidom”, javlja novinar Laurence Lee.

Ako budu spriječeni da rade u Izraelu, Palestincima sa Zapadne obale preostaje samo da čiste kuće jevrejskih naseljenika na okupiranoj palestinskoj teritoriji, koji postepeno oduzimaju njihovu zemlju.

Ipak, neki od njih će i dalje nastaviti pokušavati da se domognu Izraela kako bi prehranili svoje porodice.

Izvor: Al Jazeera