Video: Iračka vojska oslobodila Falluju

Irački premijer Haider al-Abadi potvrdio je da je Falluja, grad na zapadu zemlje, oslobođena i nije više u rukama pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Falluja se vratila u domovinu. Naše snage kontroliraju grad i čvrsto su ovladale njegovim središtem”, kazao je Abadi u televizijskom obraćanju.

Premijer se obratio javnosti nekoliko sati nakon što su iračke snage uz pomoć SAD-a zauzele ključne položaje, uključujući zgradu sjedišta vlade i glavnu bolnicu u samom središtu grada.

“Obećali smo oslobađanje Falluje i to smo uradili. Naše sigurnosne snage kontroliraju grad izuzev malih džepova koji će biti očišćeni u narednim satima”, dodao je Abadi.

Mosul sljedeći na redu

Falluja, koja se nalazi 50 kilometara zapadno od Bagdada, bio je prvi irački grad koji je pao u ruke ISIL-a početkom 2014.

“Operacije u Falluji se nastavljaju. Kopnene snage iračke vojske zauzele su središte grada i rade na likvidaciji preostalih elemenata ISIL-a u gradu”, priopćio je glasnogovornik Pentagona Matthew Allen.

Premijer Abadi potom je najavio da je Mosul sljedeći na redu za oslobađanje od ISIL-a.

“Za ISIL nema mjesta u Iraku. Napustite našu zemlju, Irak je samo za Iračane”, poručio je.

Pripadnici ISIL-a još uvijek kontroliraju sunitske dijelove iračkog sjevera i zapada, uključujući i Mosul, drugi najveći grad u Iraku.

Izvor: Al Jazeera i agencije