Uhapšeni planeri napada u Belgiji

Obavljeno je 40-ak pretresa u stanovima i kućama, no do sada nije pronađeno ni oružje ni eksploziv (Reuters)

Belgijska policija provela je protekle noći diljem zemlje opsežnu protuterorističku operaciju s nekoliko desetaka pretresa u kojima je privedeno dvanaest osoba, priopćilo je belgijsko savezno tužiteljstvo.

Više osoba za koje se sumnja da su dio skupine koja priprema napad praćeno je već nekoliko dana.

“Elementi prikupljeni u istrazi zahtijevali su hitnu intervenciju”, navodi tužiteljstvo.

Istražni sudac bi u sljedećih nekoliko sati trebao odlučiti o eventualnom zatvarnju privedenih osoba.

Obavljeno je 40-ak pretresa u stanovima i kućama te u 152 garaže. Do sada nije pronađeno ni oružje ni eksploziv. Tužiteljstvo nije otkrilo ni identitet privedenih osoba.

Planirali napade za vrijeme utkamica

Najveći dio pretresa obavljen je u bruxelleskim općinama, a nekoliko njih i u sjevernoj regiji Flandriji te u južnoj Valoniji.

Istodobno od petka navečer više ministara i dužnosnika belgijske vlade stavljeno je pod iznimno visoki stupanj zaštite, ali to navodno nema veze s ovom opsežnom policijskom operacijom.

Televizija VTM javila je da su osobe, koje su uhićene tijekom tokom noći, osumnjičene za planiranje napada u Bruxellesu za vrijeme nogometne utakmice belgijske reprezentacije na Europskom prvenstvu 2016, prenio je Reuters.

Belgijska policija dobila je prije nekoliko dana upozorenje da je skupina pripadnika ISIL-a nedavno napustila Siriju i uputila se ka Europi planirajući napade u Belgiji i Francuskoj, priopćili su sigurnosni izvori.

Izvor: Agencije