Naučnici: Razvijen algoritam koji predviđa napade ISIL-a

Tim je pratio gotovo 200 online grupa naklonjenih ISIL-u i otkrio kako su one rasle, ponovo se stvarale ukoliko se ugase i inspirirale napadače (Reuters)

Naučnici su razvili algoritam za kojeg kažu da predviđa napade Islamske države Irak i Levant u stvarnom svijetu, na osnovu podataka prikupljenih sa društvenih mreža, objavili su istraživači. 

Naučnici sa Univerziteta u Miamiju saopćili da su došli do ovog algoritma manje od sedam dana nakon smrtonosne pucnjave u noćnom klubu u Orlandu, prenosi Anadolija. 

Kako su dodali, nadaju se da će ovo pomoći sigurnosnim snagama da uhvate potencijalne napadače na osnovu modela kako se oni ponašaju na društvenim mrežama prije nego što nekoga ubiju. 

Dok algoritam za sada prati grupe a ne pojedince, istraživači vjeruju da će uskoro biti dovoljno precizan da predvidi napade kao što je bio onaj u Orlandu, gdje se pojedinci inspirirani ISIL-om odluče na takav potez, ali nemaju direktne kontakte sa ovom grupom. 

‘Hemijska jednačina’

Istraživanje je objavljeno u petak u magazinu Science. Tim je pratio gotovo dvjesto online grupa naklonjenih ISIL-u i otkrio kako su one rasle, ponovo se stvarale ukoliko se ugase i inspirirale napadače. 

“Bilo je to kao kada gledate kako se kristali formiraju. Mogli smo vidjeti kako se ljudi ostvaruju oko neke društvene grupe, raspravljali su i dijelili informacije – u stvarnom vremenu”, objasnio je autor studije Neil Johnson. 

Njegov tim je, dodaje, prilagodio jednačinu koja se koristi u hemiji kako bi se predvidio razvoj i rast mreža naklonjenih ISIL-u.  

Algoritam otkriva ponašanje i veze između ovih mreža i može predvidjeti da li će se online prijetnje ostvariti, navode naučnici.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada