Egipat potvrdio smrtne kazne u slučaju ‘špijunaže’

Sud u Egiptu potvrdio je smrtnu kaznu za šest osoba u slučaju poznatom kao “špijunaža u korist države Katar”.

Među osuđenima na smrt su dvojica novinara Al Jazeere Ibrahim Helal i Alaa Sablan. Sud je prvooptuženog u ovom slučaju, svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, osudio na doživotnu kaznu zatvora. Odbrana je najavila žalbu.

Sud je u subotu potvrdio odluku od 7. maja, kada je 11 od šest optuženih osuđeno na smrt.

U prvobitnoj presudi, sud u Kairu tražio je savjet egipatskog velikog muftije Shawqija Allama, najvišeg vjerskog autoriteta u zemlju, kako bi donio konačnu odluku.

Prema egipatskom zakonu, muftija mora potpisati smrtne kazne. Njegovo mišljenje nije obavezujuće, ali se obično poštuje na sudu. 

Novinarima smrtna kazna

Među osuđenima na smrt je i Ibrahim Helal, bivši direktor vijesti Al Jazeere Arabic. On nije u Egiptu i osuđen je u odsustvu. 

Helal je optužen da je prenosio državne tajne Kataru, dok su grupe za ljudska prava odbacile to i navele da se radi o politiziranom slučaju i lažnom suđenju. 

Alaa Sablan, koji je bio zaposlenik Al Jazeere do prošle godine, kao i Asmaa Alkhatib, novinarka Rassd News Networka, nakloljenog Muslimanskoj braći, također su osuđeni na smrt u odsustvu. 

Drugi osuđenici na smrt – politički aktivista Ahmed Afifi, stjuard Mohamed Kilani i akademik Ahmed Ismail – su u pritvoru. 

Na presude je moguće uložiti žalbe.

Izvor: Al Jazeera