Ban Ki-moon: Pritvaranje migranata mora prestati

Tokom posjeta Lesbosu, Ban Ki-moon se sreo i sa izbjeglicama i migrantima (Reuters)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je da pritvaranje migranata u Grčkoj, otkako je na snagu stupio sporazum između Europske unije i Turske 20. ožujka, “odmah treba prestati”.

Tijekom posjeta Lesbosu, glavnom ulazu za izbjeglice i migrante u Grčkoj, Ban je pozvao Europu da “odgovori na humani način” na humanitarnu krizu.

“Pritvaranje nije rješenje, ono odmah mora prestati”, nastavio je.

Govorio je nakon posjeta dvama kampovima na otoku na kojem se trenutno nalazi oko 3.400 ljudi.

Po sporazumu EU – Turska, Atena ima pravo vratiti u Tursku migrante koji su stigli u Grčku nakon 20. ožujka.

Po službenim brojkama, na grčkim se otocima trenutačno nalazi oko 8.400 migranata i izbjeglica, a na kopnu ih je još oko 48.000.

Ban: Grčka ne može sama

Ban Ki-moon pozvao je Europu i svijet da učine više kako bi pomogli u rješavanju izbjegličke krize, upozorivši da se Grčka ne može s time nositi sama.

Govoreći u Ateni prije posjeta Lesbosu, preko kojeg je u Europu prošle godine ušlo gotovo milijun ljudi, Ban je rekao da je Grčka pokazala “izuzetnu solidarnost i suosjećanje” u zbrinjavanju stotina tisuća migranata i izbjeglica koji bježe pred ratom, unatoč svojim gospodarskim problemima.

“Grčku se ne bi smjelo ostaviti samu da se nosi s ovim izazovom”, rekao je nakon sastanka s premijerom Alexisom Tsiprasom.

“Moramo zajednički zaštititi ljude i rješavati uzroke migracije. Ponovno pozivam na veću podjelu odgovornosti širom Europe i cijelog svijeta”, zaključio je Ban.

Izvor: Agencije