EU produžio sankcije Krimu i Sevastopolju

Vladimir Putin: Spremni smo naći se s evropskim partnerima na pola puta (AP)
Vladimir Putin: Spremni smo naći se s evropskim partnerima na pola puta (AP)

Europska unija u petak je produžila na još godinu dana gospodarske sankcije poluotoku Krimu i gradu Sevastopolju, uvedene nakon ruske aneksije Krima.

Sankcije su uvedene nakon što je Rusija pripojila ta dva teritorija u ožujku 2014. godine.

Odnosi između Bruxellesa i Moskve na velikom su ispitu nakon ruskih akcija na Krimu i u istočnoj Ukrajini, gdje je Rusija optužena da podržava proruske separatiste.

Europska unija također priprema produženje gospodarskih sankcija usmjerenih izravno protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

Sankcije koje su produžene u petak geografski su ograničene na Krim i Sevastopolj te brane uvoz u Europsku uniju s tog područja, prenosi Hina. 

Sankcije zabranjuju i izvoz europskih dobara i tehnologija na ta dva teritorija.

Europskim turističkim agencijama također nije dopušteno tamo poslovati, što znači da europski kruzeri na Krimu smiju pristati samo u slučaju opasnosti, a europski građani i tvrtke ne smiju investirati ili kupovati nekretnine. 

Putin poziva na obnavljanje odnosa

Nakon izbijanja krize na istoku Ukrajine, Europska unija, SAD i druge zemlje počeli su s uvođenjem sankcija Rusiji.

Ranije je ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio ministrima u svojoj vladi da načine nacrt prijedloga o produženju ruske zabrane uvoza hrane do kraja 2017. godine.

Istodobno je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao u petak na obnavljanje odnosa s EU-om i istaknuo da je EU i dalje ključni trgovinski partner Moskve.

Rusija je, kako je rekao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, spremna s Europom “naći se na pola puta, ali nije u pitanju jednosmjeran promet”, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Ruski predsjednik je, kako navodi Reuters, predložio početak pregovora s EU-om o tehničkoj suradnji, kao prvi korak u obnavljanju odnosa.

‘Vratiti povjerenje u rusko-europske odnose’

Ocijenio je da su nedavni sastanci s predstavnicima njemačkih i francuskih poslovnih krugova pokazali da su europski poslovni lideri spremni i da žele surađivati s Rusijom.

“Moramo vratiti povjerenje u rusko-europske odnose i obnoviti razinu interakcije”, poručio je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Rusija nije bila inicijator naglog prekida odnosa s EU-om.

“Nismo zlopamtilo i spremni smo naći se s našim europskim partnerima na pola puta, ali to svakako ne može biti jednosmjeran proces”, poručio je Putin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO