Video: Smrtonosno oružje u SAD-u nadohvat ruke

Pucnjava u noćnom klubu u Orlandu je treća masovna pucnjava u SAD-u u posljednjih šest mjeseci i najsmrtonosnija u historiji te zemlje.

Kao i u većini masovnih pucnjava od 2009. godine napadač je oružje kupio legalno.

„Trebamo li jurišno oružje? Apsolutno ne. Ono se koristi za masovno ubijanje i to mu je jedina svrha“, kaže Vicki O'Grady.

Prošle godine 54 senatora odbila su pokušaj da se zakon promijeni. Pucnjava u Orlandu ponovno je pokrenula borbu u Kongresu za reformu zakona o oružju.

U 25 napada od 2009. godine napadači su oružje nabavili legalno iako su neki imali mentalne poremećaje.

Deset prodavnica oružja nalazi se u krugu 12 milja od noćnog kluba u Orlandu, u kojem se desila posljednja pucnjava. Ekipa koja je snimala ovaj prilog izbačena je iz njih pet.

Frank Casanova jedan je od rijetkih vlasnika oružja koji je pristao razgovarati. On je veteran i služio je u „Pustinjskoj oluji“. Ima šest komada oružja i dvoje djece.

„To oružje je za zaštitu moje porodice. Da je više ljudi u noćnom klubu u Orlandu bilo naoružano, šta mislite da bi se desilo? Mislim da bi umjesto 50 napadač mogao ubiti tri, pet ili deset, ali ne mislim da bi mogao ubiti 50. Mislim da su trebali malo više brinuti o svojoj zaštiti“, kazao je Casanova.

Televizijska ekipa je testirala oružje slično onom kojim je izvršen napad u Orlandu, a kako je to izgledalo pogledajte u videu iznad.

Izvor: Al Jazeera