Pronađena olupina aviona EgyptAira

Specijalna podmornica koja je tragala za ostacima srušenog aviona kompanije Egyptair pronašla je nekoliko glavnih lokacija na kojem se nalaze dijelovi olupine letjelice, saopćio je Egipatski istražni komitet.

Kasnije tokom dana pronađena je i crna kutija za snimanje zvukova u avionu.

Egipatske vlasti su potvrdile kako je izvlačenje memorije crne kutije moralo da se odvija u nekoliko faza, pošto je oštećena.

Navodi se i da je izvlačenje izvela specijalna podmornica firme “Deep Ocean Search” sa Mauricijusa.

Podmornica je poslala istražiteljima i prve snimke olupine, javio je Reuters.

Istraživački tim sada će u podmornici sačiniti mapu lokacija na kojima su dijelovi olupine, navodi se u saopćenju.

Avion Egyptaira Airbus A320 koji je letio iz Pariza za Kairo srušio se 19. maja u istočni Mediteran, a poginulo je svih 66 putnika i članova posade.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračanina i dva Kanađana te po jedan državljanin Velike Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala i Alžira.

Crne kutije

Pronalazak olupine uslijedio je dan nakon što je objavljeno da će crne kutije aviona emitirati signal do 24. juna.

Egipatski istražni komitet je naveo da je odobrio zahtjev Američkog nacionalnog odbora za sigurnost saobraćaja da se pridruži istražnom timu, prenio je Reuters.

U saopćenju se dodaje da je potvrđeno kako je avion napravio oštar zaokret prije nego što je nestao s radara.

Početkom juna je potvrđeno da je locirana crna kutija pošto je francuski brod primio signale iz dubina Mediterana.

Ministarstvo za civilnu avijaciju navelo je da je komisija za istragu o rušenju aviona saopćila kako je brod “Laplace” otkrio signale.

Drugi brod koji je specijaliziran za potragu u okeanu pridružit će se istražnom timu ove sedmice, dodaje se.

Akustični signali koje emitiraju uređaji za snimanje zvuka u kokpitu, koji su poznati kao crna kutija, mogu se otkriti i s velike dubine u moru.

Izvor: Agencije


Povezane

Egipatska vojska tvrdi da je pronašla dijelove nestalog aviona EgyptAira, 290 kilometara sjeverno od lučkog grada Aleksandrije. Pronađene su, navode, i neke osobne stvari putnika. Trenutno tragaju za crnom kutijom Airbusa A320, koji je vozio na redovnoj liniji Pariz – Kairo. U avionu je bilo 66 osoba, uključujući osoblje. Egipatske i francuske vlasti zasad ne […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO