NATO: Kolektivni odgovor na kibernetički napad

Jens Stoltenberg: NATO registrirao agresivne, nenajavljene i velike manevre na ruskoj strani (EPA)

Veliki kibernetički napad mogao bi izazvati kolektivni odgovor NATO-a, upozorio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za Bild od četvrtka.

“Ozbiljan kibernetički napad mogao bi biti smatran slučajem za Savez. Tada NATO može i mora reagirati”, rekao je. “Kako, to će ovisiti o ozbiljnosti napada.”

Stoltenberg je to rekao nakon što su ministri NATO-a ovaj tjedan odlučili da je kibernetički prostor službeno operativno područje ratovanja, uz zrak, more i kopno.

Dužnosnik NATO-a koji je želio ostati neimenovan rekao je da će NATO-ove kibernetičke aktivnosti biti čisto defenzivne.

‘Nemamo ofenzivnu kibertnetičku doktrinu’

“Nemamo ofenzivnu kibernetičku doktrinu niti ofenzivni kibernetički kapacitet. I ne postoje planovi da NATO kao tijelo koristi takve kapacitete. NATO-ova temeljna kibernetička obrambena zadaća obrana je njegovih vlastitih mreža”, rekao je.

Pojedine države članice već su proglasile kibernetički prostor operativnim područjem ratovanja, uključujući SAD koji je 2011. upozorio da će odgovoriti na napade u kibernetičkom prostoru kao i na bilo kakvu drugu prijetnju.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je i da Rusija pokušava stvoriti “zonu vojnog utjecaja”, dodajući da je Savez uočio velike i agresivne manevre na ruskoj strani.

“Mi smo promatrali masivnu militarizaciju na granici NATO-a na Arktiku, Baltiku, od Crnog do Sredozemnog mora”, rekao je Stoltenberg za njemački Bild.

Odluku Saveza o raspoređivanju četiri bojne u baltičkim državama i Poljskoj Stoltenberg opravdava tvrdnjom da je NATO registrirao agresivne, nenajavljene i velike manevre na ruskoj strani, prenosi AFP.

Slanje bataljona u baltičke zemlje

“Naša odluka je donesena u cilju obrane. Ne želimo izazvati sukob, želimo spriječiti sukob. Želimo pokazati našim partnerima da smo tu kada smo im potrebni”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Ministri obrane NATO-a u utorak su odobrili slanje četiri bojne, od 800 do 1.000 vojnika, u tri baltičke zemlje i Poljsku.

Rusija se žestoko protivi širenju NATO-a u zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, zbog čega je prošlog mjeseca najavila tri nove podjele u svojoj jugozapadnoj regiji kako bi odgovorila na, kako navodi AFP, “pojačano vojno prisustvo duž njezinih granica”.

Stoltenberg je u srijedu pozvao Rusiju da prestane s podrškom proruskim separatistima na istoku Ukrajine i “povuče svoje snage i vojnu opremu” iz zemlje, uključujući anektirani Krim.

Izvor: Agencije