Nestašica hrane prijeti Venecueli

Tri osobe poginule su u valu pljački i nemira u Venecueli, koja se bori s nestašicom hrane. Vlada je uspostavila novi sustav njezine distribucije, kako bi spriječila nerede pred trgovinama. No, građani u tome ne vide mnogo prednosti.

Kupovina namirnica u Venecueli je čekanje satima, uz nadu građana da će, kada dođu na red, ostati barem još nešto hrane. Strpljivo čekaju u redovima.

“Ovo je velika tuga za Venecuelu. Vratili smo se godinama unatrag. Za nas je ovo nešto novo, neprihvatljivo. Nemam druge riječi za opisati osim katastrofalno”, kaže Vincente Torrealba, stanovnik Caracasa.

Ekonomski stručnjaci kažu da su desetljeća kontrola cijena unazadila proizvodni sektor i dovela do rasta crnog tržišta. Police su sada prazne. Vlada kaže da su nestašice rezultat ekonomskog rata, koji protiv ove zemlje vode kapitalističke sile. Novim planom, u koji spada i sustav distribucije hrane, tvrde da se pokušavaju izboriti s krizom.

“Napravit ćemo revoluciju sustava distribucije. Ovo su nam nametnuli parazitski kapitalisti, krijumčari i kriminalci”, rekao je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro.

‘Ako ste bliski vlastima’

U jednoj zajednici u Caracasu Vladin novi sustav raspodjele skratio je redove i vrijeme čekanja. Brašno, mlijeko, margarin, grah i riža prodani su za 200 bolivara, što je jednako 20 centi na crnom tržištu.

Ovakva zapakirana roba se rijetko nalazi u redovnim trgovinama. Takav paket može se uzeti svakih 21 dan, ako je obitelj na popisu. A prema tvrdnjama nekih – ako je bliska s vlastima.

Na drugom kraju Caracasa treba čekati satima za kruh.

“U ovom području nitko nije imao koristi od novog sustava. Ni zajednica, obitelj, ni moji prijatelji, susjedi…”, kaže Nairis Hernandez, stanovnica Caracasa.

Prema mišljenju analitičara, samo u Caracasu nestašica hrane doseže 80 posto. Čak i ukoliko novi distributivni sustav profunkcionira, nabavljanje namirnica bi se moglo pokazati kao novi izazov.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ekonomija Venecuele je u velikim problemima, a hiperinflacija i pad cijena nafte prouzročili su nestašicu osnovnih roba.Javne bolnice su se također našle na udaru krize. Lijekova i materijala gotovo i da nema, a sve je manje zdravstvenih radnika koji ne mogu pružiti odgovarajuću njegu pacijentima. Ljekari Univerzitotskog kliničkog centra u Meridi su dozvolili našoj ekipi […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO