NATO pozvao Rusiju da se povuče iz Ukrajine

Jens Stoltenberg: Podrška Rusije separatistima u Ukrajini uzima razne oblike (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Rusiju da prestane s podrškom proruskim separatistima na istoku Ukrajine i “povuče svoje snage i vojnu opremu” iz zemlje, uključujući anektirani Krim.

“Rusija mora prestati podržavati militante [separatističke pobunjenike] i povući svoje snage i vojnu opremu sa ukrajinske teritorije”, rekao je on drugog dana sastanka ministara odbrane Saveza u Briselu.

Alijansa ostaje u Afganistanu

NATO će zadržati svoje trupe u Afganistanu, izjavio je u srijedu Stoltenberg.
On je dodao da Washington razmatra da li da smanji prisustvo svojih snaga u Afganistanu.
‘Nastavit ćemo savjetovati, obučavati i pomagati afganistanskim nacionalnim snagama, jer smo veoma posvećeni podršci građanima Afganistana’, kazao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je naglasio da bi šefovi država i vlada 28 zemalja Saveza trebali pokazati svoju “čvrstu podršku […] suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, kada će primiti predsjednika Petra Porošenka na sljedećem samitu u Varšavi 8. i 9. jula.

Moskva i dalje negira da je direktno umiješana na strani pobunjenika u ovom sukobu, u kojem je poginulo više od 9.300 ljudi od proljeća 2014. godine.

Stoltenberg žali što se na istoku Ukrajine “kršenja prekida vatre nastavljaju iz dana u dan i posmatrači OSCE-a i dalje ometaju u radu” supervizije primjene primirja.

‘Nelegalna i nelegitimna aneksija Krima’

Sporazumi iz Minska, koji su trebali okončati sukob, “ostaju jedini put pronalaska trajnog rješenja. Potrebno je da se hitno sve strane stave u provedbu”, rekao je on.

“Saveznici ne priznaju i neće priznati nelegalnu i nelegitimnu aneksiju Krima” od Rusije i “mi ćemo i dalje pozivati Rusiju da prestane destabilizirati Ukrajinu”, kazao je Stoltenberg, podsjetivši na stav koji je usvojio Savez od početka sukoba.

Podrška Rusije separatistima uzima razne oblike, prema šefu NATO-a.

“Ona [Rusija] daje materijalnu pomoć s opremom, oružjem i raznim oblicima savjeta i pomoći. Oni gomilaju trupe duž ukrajinske granice i nastavljaju davati direktnu podršku u unutrašnjost Ukrajine”, rekao je Stoltenberg, tvrdeći da “Rusija nastavlja s vojnim pojačanjem Krima, koji je dio Ukrajine”, objavio je AFP.

Izvor: Agencije