Djeca izbjeglice zlostavljana i silovana

U prvih pet mjeseci ove godine više od 7.000 djece bez roditeljske pratnje prešlo je iz sjeverne Afrike prema Italiji (EPA)

Više od 90 posto djece izbjeglice i migranti koji stižu u Italiju putuju bez roditeljske pratnje, priopćio je u utorak UNICEF, upozoravajući da su, bježeći od konflikta i siromaštva, djeca na putu od Afrike do Europe prepuštena krijumčarima, koji ih zlostavljaju na razne načine.

U prvih pet mjeseci ove godine više od sedam tisuća djece bez roditeljske pratnje prešlo je iz sjeverne Afrike prema Italiji, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Djecu koja nemaju novca da plate put krijumčari ljudima iskorištavaju i zlostavljaju na razne načine, koji uključuju silovanje, prinudni rad, premlaćivanje, pa sve do ubijanja.

Prisiljavanje na prostituciju

Talijanski socijalni radnici kažu da su neki dječaci i djevojčice izloženi seksualnim napadima i prisiljeni na prostituciju u Libiji, a kod nekih djevojčica se po dolasku u Italiju ustanovi da su trudne.

“Ako pokušate pobjeći, oni pucaju na vas i umrete. Ako prestanete raditi, oni vas tuku. To je kao trgovina robljem”, priča 16-godišnji Aimamo.

Glasnogovornik UNICEF-a Christopher Tidey kaže da su razlozi za bijeg uglavnom ekstremno siromaštvo, ali navodi i primjer djevojčica iz Nigerije, koje bježe u Europu zbog prisilne prerane udaje, kao i dječaka iz Somalije, kojeg je obitelj poslala daleko da ga skupina Al-Shabaab ne bi regrutirala.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO