U Bangladešu uhapšene hiljade ljudi

U okviru akcije borbe protiv nasilja nad manjinama i aktivistima, policija u Bangladešu u posljednja tri dana uhitila je više od 8.000 ljudi. Ipak, ne slažu se svi da će se na taj način riješiti sama bit problema u toj državi.

Policija je diljem Bangladeša uhitila tisuće ljudi optuženih za kriminal. Većina ih je u pritvoru zbog nelegalnog posjedovanja oružja ili narkotika. No, neki tvrde kako je policija prema njima loše postupala i da nije posve jasno što se događa.

“Policija nam je došla na vrata u petak ujutro i odvela moje sinove. Tražili su 125 dolara da ih puste na slobodu. U policijskoj postaji su ih pretukli. Ne znamo ni zašto su uhićeni”, kaže domaćica Nasreen Begum.

‘Glavni cilj militanti’

“Policija nam je na vrata došla noću. Preplašili smo se i otvorili. Moj sin ih je upitao hoće li ga ozlijediti. Rekli su da neće i odveli ga”, svjedoči Jamila Khatoon, također domaćica.

Kao reakcija na prošlogodišnji niz ubojstava pripadnika vjerskih manjina, aktivista i sveučilišnih profesora, policija je pokrenula akciju širih razmjera. Premijer ističe kako su vlasti spremne učiniti sve da zaustave nasilje. Vlada optužuje oporbu, koja je navodno povezana s islamističkim strankama, koje su u Bangladešu zabranjene.

“Glavni cilj su nam militanti, no uhitili smo i brojne ljude koji to nisu. Riječ je o osobama koje su kršile zakon”, rekao je Nurul Islam, zamjenik načelnika policije u Dhaki.

Prošlog tjedna ubijeni su jedan hinduistički svećenik, jedan radnik u hinduističkom hramu i jedan kršćanski trgovac. Odgovornost je preuzela oružana skupina Islamska država Irak i Levant.

‘Kozmetički zahvati’

Ubijena je i supruga jednog visokopozicioniranog policijskog časnika, koja je vodila kampanju protiv vjerskog nasilja. Samo u prošloj godini ubijeno je 30 osoba. Ipak, neki se pitaju može li se na ovaj način riješiti bilo što.

“Ništa od ovoga neće pomoći. Riječ je o kozmetičkim zahvatima. Pokušavaju domaćoj javnosti i međunarodnoj zajednici pokazati kako rješavaju problem, ali zapravo to ne čine”, smatra analitičar Abbas Faiz.

Vlasti kažu da će akcija trajati najmanje do četvrtka.

Izvor: Al Jazeera i agencije