Turska akcija protiv organizacije FETO/PDY

Prema nalogu Državnog tužilaštva u Trabzonu turska policija jutros izvršila pretrese na ukupno 67 adresa u deset turskih gradova (EPA)

Najmanje 44 osobe lišene su slobode tokom jutrošnje opsežne policijske operacije u Turskoj u okviru istrage o organizaciji FETO/PDY, koju Turska smatra terorističkom.

Prema nalogu Državnog tužilaštva u Trabzonu jutros je turska policija izvršila pretrese na ukupno 67 adresa u deset turskih gradova. Akcija je provedena u Trabzonu, Ankari, Istanbulu, Vanu, Ardahanu, Bursi, Diyarbakiru, Erzincanu, Hatayu i Osmaniji.

Među 44 osobe koje su tokom jutrošnje policijske akcije lišene slobode 33 su iz Trabzona. Svi privedeni se sumnjiče da su takozvanim paralelnim strukturama pribavljali finansijska sredstva zloupotrebom vjerskih osjećanja ljudi i pod izgovorom prikupljanja novca za stipendije, zekat i kurbane, prenosi Anadolija.

Uhapšeni rukovodioci obrazovnih ustanova

Tokom pretresa, kako se navodi, zaplijenjena je dokumentacija koja bi u nastavku istrage mogla pomoći u rasvjetljavanju kriminalnog prstena „paralelne strukture“, a među privedenima je i nekoliko nastavnika i rukovodilaca obrazovnih ustanova.

Fethullah Gulen je vođa organizacije protiv koje se u Turskoj vodi niz sudskih procesa u kojima su podignute optužnice za prisluškivanja, zloupotrebu položaja i ovlasti, pokušaj državnog udara i druge krivične radnje. Policijske operacije protiv Gulenove organizacije u Turskoj pokrenute su 2014. godine i do sada je privedeno više od 4.000 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

U policijskoj akciji u Izmiru slobode su lišeni nećak Fetullaha Gulena, Mehmet Mezher Gulen, i još 28 osoba.

Published On 17 May 2016

Turski pokret Gulen, poznatiji kao Hizmet, nekada je bio blizak Stranci pravde i razvoja i Recepu Tayipu Erdoganu. Međutim, odnosi su se pogoršali 2013. godine. Pokret je proglašen terorističkom organizacijom i od tada turska policija često hapsi njegove pripadnike. Harun Karčić donosi priču o razlozima njihovog raskola.

Published On 28 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO