Turska akcija protiv organizacije FETO/PDY

Prema nalogu Državnog tužilaštva u Trabzonu turska policija jutros izvršila pretrese na ukupno 67 adresa u deset turskih gradova (EPA)

Najmanje 44 osobe lišene su slobode tokom jutrošnje opsežne policijske operacije u Turskoj u okviru istrage o organizaciji FETO/PDY, koju Turska smatra terorističkom.

Prema nalogu Državnog tužilaštva u Trabzonu jutros je turska policija izvršila pretrese na ukupno 67 adresa u deset turskih gradova. Akcija je provedena u Trabzonu, Ankari, Istanbulu, Vanu, Ardahanu, Bursi, Diyarbakiru, Erzincanu, Hatayu i Osmaniji.

Među 44 osobe koje su tokom jutrošnje policijske akcije lišene slobode 33 su iz Trabzona. Svi privedeni se sumnjiče da su takozvanim paralelnim strukturama pribavljali finansijska sredstva zloupotrebom vjerskih osjećanja ljudi i pod izgovorom prikupljanja novca za stipendije, zekat i kurbane, prenosi Anadolija.

Uhapšeni rukovodioci obrazovnih ustanova

Tokom pretresa, kako se navodi, zaplijenjena je dokumentacija koja bi u nastavku istrage mogla pomoći u rasvjetljavanju kriminalnog prstena „paralelne strukture“, a među privedenima je i nekoliko nastavnika i rukovodilaca obrazovnih ustanova.

Fethullah Gulen je vođa organizacije protiv koje se u Turskoj vodi niz sudskih procesa u kojima su podignute optužnice za prisluškivanja, zloupotrebu položaja i ovlasti, pokušaj državnog udara i druge krivične radnje. Policijske operacije protiv Gulenove organizacije u Turskoj pokrenute su 2014. godine i do sada je privedeno više od 4.000 osoba.

Izvor: Agencije