Istanbul: Zaplijenjen ukradeni Gaddafijev nož

Policija zaplijenila nož od slonovače koji je ukrašen safirima, dijamantima, smaragdima, rubinima i zlatom (Anadolija)

Pripadnici Odjela istanbulske policije za borbu protiv krijumčarenja tokom današnje akcije zaplijenili su deset miliona vrijedan nož koji je ranije ukraden iz palate bivšeg libijskog predsjednika Muammara Gaddafija.

Na bazi obavještajnih saznanja da krijumčari u Istanbulu trebaju izvršiti prodaju vrijednih predmeta koji su ukradeni u inostranstvu i prokrijumčareni u Tursku, pripadnici istanbulske policije jutros su izvršili pretres jednog objekta u mjestu Esenyurt.

Tom prilikom slobode je lišen osumnjičeni biznismen i njegova dva najbliža saradnika.

Policija je u tom objektu pronašla i zaplijenila specijalno izrađeni kofer u kojem je bio nož od slonovače koji je ukrašen safirima, dijamantima, smaragdima, rubinima i zlatom.

Zaplijenjene zlatne i bronzane kovanice

Nož je ukraden iz Gaddafijeve palate tokom revolucije u Libiji, a u Istanbulu ga je namjeravao kupiti jedan saudijski biznismen.


Izvor: [Anadolija]

Policijski zvaničnici saopćili su da je osumnjičeni prije tri mjeseca kupio nož za 4,6 miliona dolara i da ga je u Istanbulu trebao prodati kupcu iz Saudijske Arabije za deset miliona dolara.

Privedeni su nakon davanja iskaza pušteni da se u pokrenutom sudskom postupku brane sa slobode.

Uporedo s tim, pripadnici istog tima istanbulske policije danas su izvršili još jednu akciju tokom koje je zaplijenjena veća količina vrijednih kovanica iz perioda Bizantije i osmanskog carstva.

Na bazi obavještajnih saznanja da se sprema krijumčarenje iz Turske, policija je izvršila pretres jednog objekta i tom prilikom zaplijenila 200 zlatnih i bronzanih kovanica koje su bile skrivene u laptopima, tačnije u odjeljcima za baterije.

Izvor: Agencije