Majka i djeca žrtve zračnih udara u Idlibu

Nije poznato ko je izveo zračne udare (Reuters)

Najmanje 27 civila ubijeno je u više zračnih napada u provinciji Idlib, koja je pod kontrolom ogranka Al-Kaide u Siriji i njegovih saveznika, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Najmanje 21 civil, uključujući petoro djece, poginulo je u zračnim napadima na pijacu u Idlibu, glavnom gradu istoimene provincije koja je pod kontrolom Fronta al-Nusra i pobunjenika.

Šestero ljudi je ubijeno u drugom zračnom napadu u gradu Maaret al Numan, također u provinciji Idlib, kada je pogođena stambena zgrada.

Među poginulima su i majka i četvero djece koji su ostali zarobljeni u ruševinama, prenijela je Opservatorija.

Svakodnevni udari

Od marta 2015. ta oblast nije pod kontrolom sirijskih vlasti i svakodnevno je meta zračnih napada sirijske vojske ili njenih ruskih saveznika, navodi agencija France Presse.

Opservatorija, koja ima veliku mrežu saradnika na terenu, objavila je videosnimak koji pokazuje izgorjele automobile, razbacane gajbe povrća među šutom i vatrogasce koji pokušavaju da ugase požar.

U napadima na Idlib 31. maja najmanje 23 civila je ubijeno i deseci su ranjeni. Opservatorija je pripisala te napade Rusiji, ali je Moskva demantirala da su ih izveli njeni avioni.

Provincija Idlib je pod kontrolom Osvajačke armije, koalicije sastavljene od više grupa među kojima je i Front al-Nusra te pobunjenika.

Izvor: Agencije