Šef Al-Kaide zakleo se na vjernost vođi talibana

Al-Zawahiri je postao lider Al-Kaide nakon što su američke snage ubile Osamu bin Ladena (Reuters)

Lider Al-Kaide Ayman al-Zawahiri se zakleo na vjernost novom vođi afganistanskih talibana, koji je prošlog mjeseca postavljen na čelo talibanskog pokreta, nakon što je njegov prethodnik ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom.

“Kao lider džihadske organizacije Al-Kaide, još jednom se zaklinjem na vjernost i, u skladu sa Osaminim pristupom, pozivam muslimane da podrže Islamski Emirat”, rekao je Al-Zawahri u 14-minutnoj audioporuci objavljenoj na internetu, prenosi Reuters.

Autentičnost snimka za sada nije moguće provjeriti, prenosi Tanjug.

Vjernost Mansouru

Al-Zawahiri se zakleo na vjernost Haibatullahu Akhundzadi, koji je bio jedan od zamjenika bivšeg talibanskog lidera Mule Akhtara Mansoura, a imenovan je za vođu pokreta par dana nakon što je Mansour ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u zabačenoj oblasti kod Pakistana.

Dok su bili na vlasti od 1996. do 2001, talibani su uspostavili takozvani Afganistanski Islamski Emirat, a od tada pokušavaju da povrate kontrolu nad zemljom.

Al-Zawahri je postao vođa Al-Kaide nakon što su američke snage ubile Osamu bin Ladena u Pakistanu 2011, a vjeruje se da se krije u pograničnoj regiji između Pakistana i Afganistana pošto mu je tamo sjedište od kraja 1990-ih.

Izvor: Agencije