Libijska vojska preuzela luku Sirt od ISIL-a

Libijske snage su saopćile da su vratile pod kontrolu luku u gradu Sirtu, nakon žestokih borbi sa pripadnicima grupe Islamska država Irak i Levant.

Sirt je najznačajnije uporište ISIL-a van Iraka i Sirije, prenosi Tanjug.

Brigade koje se uglavnom sastoje od boraca iz Misrate su ove sedmice u borbama protiv snaga ISIL-a ostvarile značajan napredak prema centru Sirta, u okviru ofanzive koju su pokrenuli prošlog mjeseca.

Udari na ISIL

Početkom ove sedmice libijski avioni su počeli bombardirati pozicije ISIL-a u Sirtu, dok je ratna mornarica napala borce te grupe sa mora, navode libijski zvaničnici, dodajući da se ofanziva nastavlja.

Glasnogovornik libijskih snaga, general Mohamed al-Gusri, izjavio je da su vođe ISIL-a u Sirtu pobjegle sjeverno od grada, u pustinju, ali je dodao i da je veliki broj njhovih boraca i dalje pod opsadom u centru Sirta.

Grupa Islamska država Irak i Levant je počela da se širi na Libiju 2014. godine uslijed političke krize i konflikta u toj zemlji.

Borci te grupe su preuzeli kontrolu nad Sirtom prošle godine, ali od tada teško uspijevaju da zadrže dotad osvojenu teritoriju ili da dobiju podršku u drugim dijelovima Libije.

Izvor: Al Jazeera i agencije