EP: Istražna komisija za slučaj Dosje Panama

Dokumenti Dosjea Panama otkrili su zvučna imena skrivena iza kompanija osnovanih u poreskim rajevima (Reuters)

Evropski parlament izglasao je prijedlog o osnivanju istražne komisije koja će se baviti otkrićima projekta Dosje Panama, prenosi Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Komisiju će činiti 65 članova, čiji će zadatak biti da u narednih godinu dana istraže li su Evropska komisija i države članice počinile prekršaje u vezi sa pranjem novca i utajom poreza, prenosi Tanjug.

Formiranje te komisije predložila je stranka Zelenih, čija je poslanica Eva Joly rekla da bi komisija trebalo da se fokusira na istraživanje saradnje država, kao i na ulogu posrednika u finansijskom sektoru i u advokatskim firmama.

Curenje dokumenata

Iz advokatske kancelarije Mossack Fonseca sa Paname, jedne od najvećih tvoraca fiktivnih firmi, ove godine je procurilo gotovo 11,5 miliona dokumenata, na osnovu kojih je nastao projekat Dosje Panama.

Projekat su vodili Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara i njemački list Suddeutsche Zeitung u saradnji sa više od 100 novinarskih organizacija širom svijeta.

Interna dokumenta firme otkrila su zvučna imena iz svijeta politike, sporta, šhow businessa i kriminala skrivena iza kompanija osnovanih u poreskim rajevima.

Među njima našli su se britanski premijer David Cameron, premijer Islanda Sigmundur Gunnlaugsson, kao i porodica predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, fudbaler Lionel Messi, kao i ljudi bliski ruskom premijeru Vladimiru Putinu, te niz biznismena i kompanija povezanih sa državama regije.

Izvor: Agencije