Savčenko: Ukrajini potrebni novi izbori

Ukrajinska pilotkinja oslobođena je krajem maja ove godine (EPA)

Ukrajinska pilotkinja Nađa Savčenko izjavila je da su toj zemlji potrebni vanredni parlamentarni izbori kako bi se “ubrizgala svježa krv” u politiku.

“Ukrajinski narod zaslužuje bolju vladu od ove koju ima”, rekla je za AP Savčenko, koja je, kako se navodi, “postala nacionalna heroina” u Ukrajini nakon što je provela dvije godine u ruskom zatvoru.

Ukrajinska vlada, kako je ocijenila, nije ispunila očekivanja javnosti nakon što je 2014. godine svrgnut s vlasti bivši predsjednik Viktor Janukovič, koji je bio prijateljski nastrojen prema Moskvi.

Savčenko je dodala da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici treba da izvrše dodatni pritisak na Rusiju kako bi je primorali da poštuje mirovni sporazum o Ukrajini da bi se izbjeglo izbijanje novog svjetskog rata.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i njegovi saveznici iz vladajuće koalicije u parlamentu protive se održavanju vanrednih izbora, navodeći da bi oni samo potakli nestabilnost i produbili ekonomsku krizu.

Oslobođena u maju

Ukrajinska pilotkinja oslobođena je krajem maja ove godine, a Ukrajina je zauzvrat abolirala dvojicu zatočenih Rusa.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret o pomilovanju Savčenko koja je, poslije oslobađanja, stigla u Kijev.

Ruski sud osudio je Savčenko na 22 godina zatvora, nakon što ju je okrivio za umiješanost u ubistvo dvojice ruskih novinara tokom separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini. Ona je negirala bilo kakvu umiješanost.

Savčenko (34) u Ukrajini smatraju nacionalnom heroinom i simbolom otpora Rusiji koja je anektirala krimski poluotok u maju 2014. godine te podržala separatističke pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

Izvor: Agencije