Mađarska ne želi migrante koje bi vraćala Austrija

Da bismo primili migrante, oni u Mađarskoj moraju početi svoje putovanje, kažu u Budimpešti (EPA)

Beč i Budimpešta počeli su teške pregovore o sudbini tisuća migranata koje Austrija želi vraćati u Mađarsku. Istovremeno, Mađarska ih odbija prihvatiti.

“Jasno je da Mađarska ne mora primati te migrante”, rekao je mađarski ministar obrane Istvan Simicsko na tiskovnoj konferenciji u Budimpešti, koju je održao u društvu s austrijskim kolegom Hansom Peterom Doskozilom.

“Da bismo ih primili, oni ovdje moraju početi svoje putovanje. No, oni su prošli kroz više zemalja prije nego što su stigli u Mađarsku, pa tako kroz Grčku i druge zemlje Europske unije”, dodao je Simicsko.

Kako navodi Beč, trenutačno u Austriju preko Mađarske dnevno stiže u prosjeku 150 ljudi.

‘Mađarska mora poštovati pravila’

Priljev migranata prošle je godine ugrozio europski sustav traženja azila poznat kao “Dublinski propisi” prema kojima zahtjev za azil obrađuje zemlja ulaska migranata u Europsku uniju, a to su uglavnom Grčka i Italijia.

Mnoge zemlje, pa tako i Austrija, više ne vraćaju migrante u Grčku koja odavno upozorava da je sustav nepravedan.

“Naša očekivanja prema Mađarskoj su jasna. Ona je članica EU-a, Schengena i potpisnica Dublinskog sustava. S obzirom na taj zakonski okvir, mislimo da možemo vraćati migrante u Mađarsku”, rekao je Karl-Heinz Grundboeck, glasnogovornik Austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, u izjavi za AFP.

Spašene 2.000 ljudi na Mediteranu

U međuvremenu, izbjeglice i migranti i dalje pristižu u Europu, uglavnom preko Mediterana.

Talijanska obalna straža spasila je, samo u četvrtak, najmanje 2.000 osoba nedaleko od obala Libije u najnovijoj seriji spasilačkih operacija na Sredozemnom moru.

“Obalna straža je koordinirala 15 spasilačkih operacija, a blizu 2.000 migranata su spašeni i na sigurnom”, navodi talijanska obalna straža u priopćenju, a prenosi AFP.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice procjenjuje da je od početka ove godine u Italiju stiglo više od 48.000 izbjeglica i migranata u potrazi za boljim životom u Europi.

Izvor: Agencije