Zapadna obala: Ugrožene stare sorte usjeva

Uskoro počinje projekt zaštite sjemenâ rijetkih autohtonih poljoprivrednih kultura na okupiranoj Zapadnoj obali.

Al Jazeerin Harry Fawcett izvještava o naporima da se sačuvaju vrste kojima podjednako prijete i modernizacija i politika.

Posjetio je brda Battira koja se kultiviraju stoljećima. Na tamošnjim terasama, razvijeni su usjevi koji odgovaraju vrućoj i suhoj klimi. No, postoji zabrinutost da bi ti organski usjevi mogli nestati.

“Pokušavamo sačuvati sjeme koje su naši preci generacijama uzgajali”, kaže Vivian Sansour, voditeljica projekta.

Ona nastoji pronaći ugrožene organske poljoprivredne vrste. Kaže da su ugrožene zbog industrijalizirane poljoprivrede, ali i otimanja palestinskog zemljišta. Njen cilj je uspostaviti banku rijetkog i tradicionalnog sjemena, te osigurati da oni ostanu dio palestinskog naslijeđa.

Problem ima i političku dimenziju

“Projektom nastojimo omogućiti poljoprivrednicima da daju svoj doprinosi prikupljanju sjemena. Dakle, svi imaju zadatak posaditi biljke i kasnije donijeti odgovarajuće sjeme”, objašnjava Sansour.

Više od godinu dana ona surađuje s poljoprivrednicima kao što je Abul Abed, od kojeg preuzima znanje prenošeno generacijama.

“Mnogo toga se promijenilo. Neke vrste povrća su se promijenile. Izgubili smo izvorne sorte, a uvezeno povrće nije tako ukusno”, svjestan je Abed.

“Lokalni poljoprivrednici nisu samo zabrinuti zbog industrijalizacije i globalizacije poljoprivrede. Problem, naravno, ima i političku dimenziju. Abul Abed kaže kako ovo zemljište obrađuje da mu ga Izraelci ne bi oduzeli. Osim toga, zemljište je teško obrađivati zbog lošeg navodnjavanja i nedostatka subvencija palestinske vlade”, javlja Fawcett.

Problem predstavlja i demografija, sa čime se susreću sve poljoprivredne zajednice širom svijeta. Mladi uglavnom nisu zainteresirani za poljoprivredu.

Ipak, Vivian Sansour kaže da je optimista. Za primjer uzima sjeme. Ono se čini mrtvim, ali kada se zalije, od njega nastane novi život.

Izvor: Al Jazeera