Video: Evakuacije zbog poplava u Francuskoj i Njemačkoj

YouTube/Reuters

Obilne kiše uzrokovale su u srijedu nove poplave u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj, a dvjestotinjak djece sprema su u jednom mjestu na jugu Njemačke u školi provesti noć.

Zbog porasta razine rijeka na granici Njemačke i Austrije nije bilo ozlijeđenih, ali su odsječene ceste i mostovi.

YouTube/ canal general

Neki su stanovnici morali izaći na krovove gdje su spašavani. Najviše je pogođen njemački Rottal-Inn i njegove tri općine Simbach am Inn, Triftern i Tann.

AFP navodi da su na jugu njemačke pokrajine Bavarska vatrogasci i druge spasilačke službe upućene u poplavljene gradove.

“Poplave su stigle tako brzo da su ljudi morali da bježe na krovove kuća”, objavila je regionalna policija Donje Bavarske, navodeći kako su mnoge ulice poplavljene.

Djeca morala ostati u školi

U bavarskom Trifternu oko dvije stotine djece sprema se prespavati u školi koja se nalazi na uzvisini i ne prijeti joj voda, ali joj je pristup onemogućen.

Druga skupina u kojoj je bilo 27-ero djece s dvoje nastavnika upala je u nevolju tokom putovanja po rijeci Regen.

Podivljala riječna struja odvojila je njihovih 12 čamaca od ostalih plovila i među djecom je nastala panika, nakon čega su spasioci morali intervenirati.

U susjednoj Austriji u salzburškoj regiji obilne kiše poplavile su ceste i uzrokovale 350 intervencija.

Do brojnih akcija spašavanja došlo je i u središtu Francuske gdje su poplave posljednjih dana uzrokovale 8.000 vatrogasnih intervencija.

 

 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO