UN: Polovina djece u svijetu izložena nasilju

Samo deset posto djece živi u državama u kojima je svaki oblik tjelesnog kažnjavanja zakonom zabranjen (Al Jazeera)

Polovina djece širom svijeta, njih oko milijardu, suočeno je s nekom vrstom nasilja, bilo da je u pitanju fizičko, seksualno ili psihičko, izjavila je u srijedu specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za borbu protiv nasilja nad djecom Marta Santos Pais.

Ona je, na međunarodnoj konferenciji protiv nasilja nad djecom u Beču, rekla da samo deset posto djece širom svijeta živi u državama u kojima je svaki oblik tjelesnog kažnjavanja zakonom zabranjen.

“Naš cilj je nulta tolerancija prema nasilju nad djecom”, naglasila je Pais.

Otvarajući skup, švedska kraljica Silvia je kazala kako vjeruje da svi žele da više nema nasilja nad djecom, ali da to nije slučaj i da je važno preduzeti korake za okončanje nasilja.

Na skupu učestvuje više od 200 predstavnika vlada iz 70 država.

‘Nasilje ne smije biti dio vaspitanja’

Unutar Evropske unije, prema direktoru Agencije EU-a za osnovna prava Michaelu O’ Flahertyija, svih 28 članica u zakon je unijelo zabranu fizičkog nasilja u školama, ali je samo 20 država zabranu fizičkog nasilja u porodici unijelo u zakon, što nije dovoljno.

“Nasilje nikada ne smije biti dio vaspitanja i mora se osuditi”, istakla je ministrica za ženska pitanja Sophie Karmasin.

Prošle godine je zakonski predviđena zaštita djece od nasilja, ali još nismo na kraju puta, ocijenio je ministar pravosuđa Austrije Wolfgang Brandstetter.

Zakonodavstvo je odlučujuće, ali država ima odgovornost da roditelje ne ostavi same kada je u pitanju vaspitavanje djece, ukazao je, dodajući da nasilje nad djecom, prije svega seksualna zloupotreba, predstavljaju možda najveći krivični i socijalni izazov našeg doba.

Ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka objasnio je da je prevencija ključ u borbi protiv nasilja u porodici, zbog čega je u Austriji 300 policajaca, zajedno s pedagozima u školama i vrtićima, kako bi naznake nasilja blagovremeno otkrili.

Na kraju konferencije planirano je da se usvoji rezolucija, kojom bi bile pozvane sve države svijeta da u svoja zakonodavstva unesu vaspitanje djece bez nasilja.

Izvor: Agencije