Twitter nakratko ukinuo profil koji ismijava Putina

Prema pravilima i uvjetima korištenja, Twitter ne zabranjuje kreiranje profila koji su parodija (AP)
Prema pravilima i uvjetima korištenja, Twitter ne zabranjuje kreiranje profila koji su parodija (AP)

Korisnici društvenih medija u Rusiji kritizirali su odluku Twittera o suspendiranju popularnih profila koji su bili parodija na ruskog predsjednika Vladimira Putina i druge zvaničnike. 

Nekoliko profila, uključujući @DarthPutinKGB koji je imao 50.000 pratilaca, nisu bili dostupni od utorka, ali ih je Twitter kasnije u srijedu ponovo aktivirao. 

Profil koji je parodija na ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, zajedno sa druga dva na kojima se ismijavala Ruska ambasada u Londonu i njen ambasador, također su ponovo dostupni nakon suspendije. 

Korisnici Twittera zbog toga su pokrenuli kampanju #NoGulagForDarthPutinKGB. 

Estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves, koji je dosta aktivan na ovoj društvenoj mreži, osudio je suspenziju, opisujući profil @DarthPutinKGB kao “jednu od najsmješnijih parodija”. 

‘Ne mogu podnijeti ismijavanje’

Autor ovog profila rekao je za Moscow Times da suspenzije pokazuju koliko su osjetljivi zvaničnici kada se kritizira rusko vodstvo. 

“Mislim da ne mogu da podnesu da ih neko ismijava”, rekao je, ne želeći da bude identificiran. 

Dodao je da ga Twitter nije kontaktirao prije suspenzije računa. 

Na svojoj web stranici, Twitter navodi da “ne dodaje niti uklanja” korisnički sadržaj “osim u slučaju odgovora na kršenje Uvjeta korištenja ili pravnog procesa”. 

Prema pravilima i uvjetima korištenja, Twitter ne zabranjuje kreiranje profila koji su parodija, ali korisnici moraju da napišu da se ne radi o pravom profilu osobe koju ismijavaju. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO