SAD: Pjongjang je mašina za pranje novca

Vijeće sigurnosti UN-a je u martu uvelo Pjongjangu do sada najoštrije sankcije (EPA)
Vijeće sigurnosti UN-a je u martu uvelo Pjongjangu do sada najoštrije sankcije (EPA)

Sjedinjene Američke Države su načinile dalje korake kako bi dodatno izolirale Sjevernu Koreju od svjetskog finansijskog sistema i zvanično nazvale tu azijsku državu “globalnim koncernom za pranje novca”, prenose agencije.

Agencija AFP navodi kako će potez Washingtona spriječiti direktne i indirektne aktivnosti Sjeverne Koreje unutar američkog bankarskog sistema i osigurati da bilo kakvi poslovi s trećom stranom u kojima se nalaze značajne sume dolara ili druge valute ne mogu proći kroz SAD.

Potezi SAD-a uslijedili su nakon nedavne rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja poziva sve članice UN-a da prekinu bankarske veze s Pjongjangom.

Dodatna izolacija

“Ovaj potez je dalji korak ka pooštravanju bankarskih veza sa Sjevernom Korejom i mi očekujemo od svih vlada i finansijskih vlasti da učine isto u skladu s novom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je vršilac dužnosti podsekretara za pitanja terorizma i finansijske špijunaže u Ministarstvu finansija SAD-a.

Agencija AFP navodi kako ovaj potez Washingtona dodatno izolira Sjevernu Koreju, koja se opirala pozivima Vijeća sigurnosti UN-a da Pjongjang obustavi svoj nuklearni program i testiranja balističkih raketa.

Vijeće sigurnosti UN-a je u martu uvelo Pjongjangu do sada najoštrije sankcije, koje uključuju inspekcije cjelokupnog transporta tereta u i iz Sjeverne Koreje, a prošle sedmice je i Evropska unija pojačala sankcije prema Pjongjangu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO