Ove godine više od 2.000 vježbi ruske vojske

Ruska vojska oslanja se na ratna iskustva stečena u Siriji kako bi unaprijedila obuku (EPA)
Ruska vojska oslanja se na ratna iskustva stečena u Siriji kako bi unaprijedila obuku (EPA)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u srijedu je najavio održavanje više od 2.000 vojnih vježbi do kraja ove godine, kako bi se unaprijedila borbena gotovost ruskih snaga, prenose agencije.

On je, nakon sastanka s vrhovnim oficirima vojske Rusije, kazao kako će posebna pažnja biti usmjerena na obuku taktičkih borbenih jedinica vojske, obuci padobranaca, pilota i mornarice.

“Bit će devet vježbi u okviru rada međunarodne vojne kooperacije, uključujući antiterorističku Mirovnu misiju, Rusko-bjelorusko nelomljivo bratstvo te rusko-mongolsku vježbu Selenga-2016. Ovaj period obuka će biti veoma intenzivan”, naveo je ministar odbrane Rusije, prenosi državna agencija Tass.

Istakao je kako se vojska oslanja na ratna iskustva stečena u Siriji kako bi unaprijedila obuku, prenosi agencija AP.

Rusija je počela s kampanjom zračnih udara u Siriji krajem septembra prošle godine i tako se uključila u rat koji već šestu godinu bjesni ovom bliskoistočnom državom.

Porast tenzija

“Iskustvo operacija sistema letjelica i sistema protivavionskih projektila koje je dobijeno tokom borbi u Siriji se veoma koristi u procesu obuke”, dodaje Šojgu.

On je najavio kako će vojne vježbe na Kavkazu, zakazane za septembar 2016. godine, biti najveće u ovoj godini.

Vojne vježbe će obuhvatiti zajedničke manevre s Bjelorusijom, Mongolijom i drugim državama.

Ovi manevri dolaze u vrijeme sve jačih tenzija između Rusije i susjednih država nakon odluke Kremlja da anektira Krim od Ukrajine marta 2014. godine te počne rat na istoku Ukrajine.

Sjevernoatlantska alijansa planira rasporediti četiri bataljona u istočnoj Evropi tokom ovog ljeta, a države članice ovog pakta su povećale dijelove budžeta namijenjene za odbranu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO