Oružani napadi: Krvavi maj u Chicagu

Policija u Chicagu kaže kako je broj kaznenih djela počinjenih vatrenim oružjem porastao više od 50 posto. Samo tijekom proteklog vikenda ubijeno je šest osoba, dok su deseci ranjeni.

Kako ljetno sunce počinje pržiti Chicago, temperature na opasnim ulicama tog grada počinju rasti. “Svako jutro je netko drugi ubijen”, kaže stanovnica Chicaga Shorlanda Tutson.

Bilanca proteklog produženog prazničnog vikenda, od petka do ponedjeljka, je 69 ranjenih i šest ubijenih. Sin Shorlande Tutson jedan je od ubijenih.

“Netko je uzeo pištolj i ubio mi sina. Što je sljedeće? Tko je sljedeći? Hoće li ovo ikada stati ili će se nastaviti?”, pita se Tutson.

Od početka godine ubijeno 250 osoba

Protekli mjesec je najkrvaviji u proteklih nekoliko godina. Dvije stotine i pedeset ljudi je ubijeno od početka 2016. Gotovo 1.500 je ranjeno, što je povećanje za više od 50 posto u odnosu na prošlu godine.

Gradonačelnik Rahm Emanuel za to krivi bande i neadekvatne zakone o oružju u susjednim saveznim državama.

“Utvrđena je povezanost nasilja među bandama i osoba odranije poznatih policiji, koje su i dalje na ulicama”, rekao je gradonačelnik Chicaga.

U prosjeku, čikaška policija svaki sat oduzme jedan pištolj. Policija je sastavila spisak od gotovo 1.500 osoba koje su navodno odgovorne za većinu nasilja u gradu.

Novi načelnik gradske policije kaže da se uglavnom radi o gangsterima. Policijski izvori navode da se, osim napadača, na spisku nalaze i osobe koje su upucane, uključujući 80 posto žrtava proteklog vikenda.

“Do dvanaeste godine života njihova sudbina je zapečaćena – ili idu u zatvor ili poginu”, kaže načelnik policije Chicaga Eddie Johnson.

Ovo je bio prvi vikend koji je Johnson proveo na novoj dužnosti, otkako ju je preuzeo od Garryja McCarthyja, razrješenog nakon objavljivanja snimke koja pokazuje kako policajci hladnokrvno ubijaju Laquana McDonalda.

Priznaje – od tada je policija puno opreznija.

Veliki ispit Dan nezavisnosti

“Ne žele biti na idućoj viralnoj snimci i ja to razumijem. Stalno im govorim da će sve biti uredu, ako svoj posao rade profesionalno i s poštovanjem”, kaže Johnson.

“Najmlađa žrtva nasilja je 15-godišnja Veronica Lopez. Ubijena je u blizini zoološkog vrta u North Sideu, dijelu Chicaga koji se smatra sigurnim. Policija kaže da se nalazila u vozilu s dva starija člana bande, od ranije poznata policiji”, izvještava reporter Al Jazeere John Hendren.

“Gradske vlasti, gradonačelnik, policija, moraju nešto poduzeti. Ljeti situacija izmakne kontroli, zabrinuti smo”, kaže stanovnik Chicaga Enrico DiMario.

Sljedeći veliki ispit za čikašku policiju je vikend 4. srpnja, na Dan nezavisnosti, koji je statistički najkrvaviji period u godini.

Izvor: Al Jazeera