Ofanziva na ISIL uz pomoć američke pješadije

Nekoliko hiljada kurdskih i arapskih boraca, uz američku podršku, pokrenulo je napad na području pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant na sjeveru Sirije.

Cilj je zauzimanje grada Manbija i područja uz tursku granicu.

U operaciji sudjeluju i američke snage, za koje američki dužnosnici navode da imaju samo savjetodavnu ulogu.

Podršku operaciji daju američki avioni, koji bombardiraju položaje ISIL-a u području sukoba.

Turska isključuje kurdske borce

Kurdski izvori navode da su zauzeli više naselja i da se kurdsko-arapske snage nalaze samo 15 kilometara od Manbija.

Grupa ISIL je u protekle tri godine postigla iznenađujući napredak na sjeveru Sirije, preuzevši kontrolu nad područjima oko Azaza, Maree i duž granice s Turskom.

Također, kontrolira Manbij i Jarabulus, gdje su napravili isturenu bazu iz koje mogu slati oružje i borce u druge dijelove sjeverne Sirije.

Međunarodna koalicija pokušava potisnuti borce ISIL-a iz Manbija.

Ako u tome uspije, moći će napredovati prema različitim oblastima u kojima se i dalje nalaze borci ISIL-a, naročito oko Maree, Azaza i Jarabulusa.

Koalicija trenutno obučava i pruža znatnu vojnu pomoć uglavnom kurdskim snagama, Jedinicama narodne zaštite, oružanom krilu Demokratske unije sirijskih Kurda.

Međutim, Turska je ranije insistirala na tome da je spremna priključiti se koaliciji pod jednim uvjetom: onog trenutka kad Manbij padne u ruke pobunjenika, kurdski borci moraju se povući i prepustiti kontrolu nad gradom arapskim sunitskim plemenima.

Gubici u pokrajini Idlib

Manbij je veoma bitan za Turke, ali i za većinski sunitske pobunjenike na sjeveru Sirije koji su, također, veoma skeptični zbog prisustva kurdskih boraca sjeverno od Halepa.

U proteklih 48 sati snage sirijske opozicije pretrpjele su velike gubitke u pokrajini Idlib, a hiljade ljudi bježe.

Vojni zapovjednici i članovi opozicije kažu da su izgubili vjeru u međunarodnu zajednicu te misle da neće biti političkog izlaza iz krize u Siriji.

Međutim, i dalje insistiraju na tome da imaju oružje i da će nastaviti borbu koliko je potrebno kako bi prisilili sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da ode s vlasti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nekoliko hiljada kurdskih i arapskih boraca, uz američku podršku, pokrenulo je napad na području pod kontrolom ISIL-a na sjeveru Sirije. Cilj je zauzimanje grada Manbija i područja uz tursku granicu. U operaciji učestvuju i američke snage, za koje američki dužnosnici navode da imaju samo savjetodavnu ulogu. Podršku operaciji daju američki avioni koji bombardiraju položaje ISIL-a […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO