Mediji: EU ne ukida vizni režim Turcima i Kosovarima

Sistemi bi trebali pomoći usklađenosti informacijskih sistema u području policijske i pravosudne suradnje, azil, migracija, granica i viza (EPA)

Države Evropske unije odgodile su viznu liberalizaciju sa Kosovom, Turskom, Ukrajinom i Gruzijom, javlja Reuters pozivajući se na izvore evropske delegacije.

Ukidanje viza za Kosovo je usporeno uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizira vižni režim sa ove četiri zemlje, navode izvori EU-a.

I prištinski Zeri je danas objavio da Evropski parlament i Vijeće  ministara EU-a neće donijeti odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo prije jeseni ove godine.

Kada je riječ o Turskoj, Brisel kaže da Turska napreduje u ispunjavanju 72 kriterija za ukidanje viza ali, s obzirom da će Ankara propustiti rok krajem juna, vjerovatnije je da će vize biti ukinute tek najesen.

Iskomplicirana situacija

Ambasadori EU-a su danas razgovarali o sličnom dogovoru sa Gruzijom, ali odluka o tome nije donijeta. Moguće je da će se to pitanje ponovo razmatrati iduće sedmice prije nego što budu razgovarali o još kontroverznijem pitanju Ukrajine.

Holandija, koja trenutno predsjedava Unijom zakazala je tehničke sastanke o Ukrajini tek nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu 9. i 10. juna, što je znak da prije toga vjerovatno neće biti donijeta odluka o Kijevu.

Poslije zamaha od prije nekoliko sedmica podstaknutog dogovorom EU-a i Ankare o smanjenju priliva izbjeglica i migranata u Evropu, pregovori o viznoj liberalizaciji su zapeli zbog odbijanja Turske da promijeni svoje zakone protiv terorizma.

Slabljenje zamaha je iskompliciralo situaciju i za druge tri zemlje, kažu diplomate, a vrijeme do ljetne pauze polako ističe.

Evropski parlament koji treba da usvoji ovakve sporazume održat će posljednje sjednice od 4. do 7. jula, a zatim će nastaviti s radom sredinom septembra.

Izvor: Agencije