Francuski željezničari izazvali kolaps uoči EURO-a

Radnici francuskih željeznica stupili su u štrajk do daljnjeg, zbog nezadovoljstva oko reformi zakona o radu. Novi zakon trebao bi poslodavcima pojednostaviti proceduru otpuštanja radnika. Država vjeruje kako će na taj način kompanije biti ohrabrene da zaposle više radnika, koje kasnije mogu otpustiti ukoliko se situacija na tržištu pogorša.

Reforma bi poslodavcu dala više fleksibilnosti prilikom određivanja slobodnih dana za porodilje i radnike na bolovanju. Pored toga, poslodavac bi imao veća prava da uredi količinu radnih sati tokom tjedna, koji su trenutno propisani na 36. To je prvi od nekoliko najavljenih štrajkova radnika tog sektora, koji prijete da izazovu totalni transportni kolaps dva tjedna uoči Europskog nogometnog prvenstva.

Većina francuske željezničke mreže u srijedu je paralizirana štrajkom. Radnici francuskih željeznica napustili su radna mjesta u znak protivljenja reformi zakona o radu, kojeg forsira aktualna Vlada.

“Danas je u pogonu blizu 60 posto međugradskih linija i 50 posto regionalnih, dok podzemna mreža u Parizu radi sa 40 posto kapaciteta”, kaže radnik željeznica Julien Dehornoy.

Podrška javnosti

Velike gužve zabilježene su na postajama podzemne željeznice. Međutim, štrajk je dobio podršku šire javnosti.

“Već pet godina koristim metro kako bih išao na posao i uvijek smo se žalili na štrajkove, ali ovog puta sam mnogo tolerantniji”, priznaje Jean-Michel Gerard, korisnik usluga podzemne željeznice.

I njegova sugrađanka Katie Pold podržava štrajk. Za turiste situacija je malo drugačija. Plan da se zemlja obiđe uoči EURO-a za pojedine se pretvorilo u pravo logističku noćnu moru.

“Otkazali su mi vlak jučer i danas mi je rečeno kako mi karta važi za drugu vožnju, ali nisu me obavijestili na koju željezničku postaju da idem. Dok sam našla pravu postaju, moj vlak je otišao, tako da sada moram tražiti drugu opciju”, žali se Rocio Garcia iz Argentine.

Tri od četiri sindikata koji okupljaju radnike željeznica najavilo je da će ostati u štrajku i tokom EP-a, što će stvoriti velike probleme za blizu dva i pol milijuna turista, koliko se očekuje da će pratiti jednomjesečni sportski događaj.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO