Foto: Prizori bitke za Falluju

Iračke specijalne snage pokrenule su ofanzivu na Falluju, jedno od važnih uporišta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), u vrijeme kada je ta grupa pokrenula kontranapade u Iraku i susjednoj Siriji. 

U januaru 2014. godine Falluja je postala prvi irački grad koji je pao u ruke ISIL-u, nakon čega je ta grupa postepeno zauzela velika područja sjevernog i zapadnog Iraka te dijelove Sirije, proglasivši halifat na okupiranoj teritoriji.

U ponedjeljak su vojne jedinice iračkih specijalnih snaga napredovale do južnog ulaza u Falluju uz podršku zračnih udara koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u vojnom saopćenju objavljenom na državnoj televiziji. 

Eksplozije i paljba potresle su Naimiyu, južni distrikt Falluje, javio je Reuters.

Ofanziva je izazvala zabrinutost međunarodnih humanitarnih organizacija zbog situacije u gradu, gdje se nalazi više od 50.000 civila s ograničenim pristupom vodi, hrani i zdravstvenoj zaštiti. 

Falluja je drugi najveći irački grad pod kontrolom ISIL-a, nakon Mosula, te je de facto prijestolnica na sjeveru, u kojoj je prije rata živjelo gotovo dva miliona stanovnika. 

Dim nad isturenim položajima ISIL-a kod Falluje [Khalid Mohammed/AP]

Borci se fotografiraju dok ispaljuju artiljerijske projektile na položaje ISIL-a [Alaa al-Marjani/Reuters]

U jeku borbe policajac postavlja zastavu iračke savezne policije [Khalid Mohammed/AP]

Pripadnik iračkih specijalnih snaga ispaljuje artiljerijski projektil tokom sukoba s ISIL-om kod Falluje [Alaa al-Marjani/Reuters]

U saradnji s paravojnim snagama i uz zračnu podršku koalicije predvođene SAD-om, iračka vojska pokušava istjerati ISIL iz Falluje [Alaa al-Marjani/Reuters]

Dim nad gradom tokom ofanzive iračkih vojnih snaga za zauzimanje Falluje [Khalid Mohammed/AP]

Borac gleda u plakat s likom bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina na periferiji Falluje [Thaier al-Sudani/Reuters]

Premijer Haider al-Abadi je najavio žestok napad na Falluju 22. maja nakon niza bombaških napada u kojima je tokom jedne sedmice ubijeno više od 150 ljudi u Bagdadu [Alaa al-Marjani/Reuters]

Iračke elitne antiterorističke jedinice su se okupile uoči operacije za ponovno zauzimanje Falluje [Khalid Mohammed/AP]

Konvoj iračkih antiterorističkih jedinica na putu prema Falluji [Thaier al-Sudani/Reuters]

Izvor: Al Jazeera


Povezane

‘Neki su se zapalili, kunem se Bogom, a neki su utopili svoju djecu. Vidjela sam ženu koja se ubila’, kaže Alahin koja je uspjela da pobjegne.

31 May 2016

Najmanje osam vojnika je poginulo četvrtog dana ofanzive čiji je cilj zauzeti Falluju od grupe ISIL. Vojska napreduje oko grada i obećava pobjedu do kraja naredne sedmice. U Erbilu je Omar al-Saleh.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO