Evropske članice NATO-a jačaju odbranu

Prošle godine evropski saveznici izdvojili su 253 milijarde dolara za odbranu (Getty Images)

Evropske članice NATO-a prvi put nakon deset godina povećavaju izdvajanja za odbranu, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za Financial Times, dodavši da se NATO suočava sa više prijetnji i sigurnosnih izazova nego prethodne generacije.

Prošle godine evropski saveznici izdvojili su 253 milijarde dolara za odbranu, gotovo upola manje nego što su to učinile Sjedinjene Američke Države koje su odbrani namijenile 618 milijardi.

O kolikim sredstvima će se ove godine raditi još se tačno ne zna, ali baltičke države koje se graniče sa Rusijom najavile su značajna povećanja – Letonija gotovo 60 posto, Litvanija 35 posto, a Estonija i Poljska će povećati vojni budžet za devet posto. I Velika Britanija će izdvojiti više za svoju vojsku.

Odgovor Rusije

“Pred nama je još dug put, ali ono sa čime sada raspolažemo je daleko bolja slika nego ranijih godina”, ocijenio je Stoltenberg.

On je najavio da će se na samitu NATO-a 8. i 9. jula u Varšavi odlučiti koliko će tačno dodatnih vojnika biti raspoređeno na istočnom bloku Alijanse, kao i njihova lokacija.

To je odgovor na “sve nasrtljiviju Rusiju koja ugrožava susjede i mijenja granice silom”, rekao je Stoltenberg.

Iz Moskve je odmah stigla reakcija kako će Rusija odgovoriti na snažnije vojno prisustvo Alijanse u blizini ruskih granica.

“Moramo pod kontrolom imati sigurnost naše države”, rekao je  šef ruske diplomatije Aleksej Meškov.

Moskva je također izrazila nezadovoljstvo zbog stavljanja u funkciju američkog protivraketnog odbrambenog štita u Rumuniji i početka gradnje u Poljskoj jer smatra da je uperen protiv Rusije.

Izvor: Agencije