UN za globalni plan za izbjegličku krizu

U svijetu ima 60 miliona izbjeglih i raseljenih ljudi, navodi UN (Reuters)

Ujedinjeni narodi su u ponedjeljak navečer predložili “globalni dogovor” za rješavanje izbjegličke krize koji će prednost dati prijemu najmanje deset posto cjelokupnog broja izbjeglica u cijelom svijetu.

“Globalni dogovor (pakt) o podjeli odgovornosti” trebalo bi da olakša teret zemljama u razvoju, a koje su najviše pogođene tom krizom zbog vala sirijskih izbjeglica koje pet godina bježe od rata u svojoj zemlji, prenosi Beta.

Prema podacima UN-a, u svijetu ima 60 miliona izbjeglih i raseljenih ljudi.

Plan UN-a predviđa pregovore o uvjetima za prihvatanje najmanje deset posto izbjeglica na osnovu principa da se svake godine uključe nove zemlje za njihov prijem.

Podjela odgovornosti

“Ako ravnopravno podijelimo odgovornost onda nećemo više imati problema o primanju izbjeglica”, ocijenio je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i dodao da svi imaju sredstva da pomognu izbjeglicama, ali prepreke često predstavljaju “strah, neznanje i ksenofobija”.

UN očekuju da će taj plan biti usvojen na narednom samitu UN-a 19. septembra, dan prije održavanja donatorske konferencije koju organizira američki predsjednik Barack Obama na marginama Generalne skupštine UN-a.

Tada će zemlje biti u prilici da saopće koliko su izbjeglica spremne da prime ili koju drugu vrstu pomoći mogu da im ponude, navodi UN i dodale da one mogu da ostvare 75 posto finansiranja tog projekta koje će osigurati Evropska unija i još devet država pojedinačno – Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Japan, Njemačka, Kuvajt, Švedska, Norveška, Danska i Holandija.

U planu se pozivaju zemlje da pokrenu kampanju protiv ksenofobije i poboljšaju uvjeta za podnosioce zahtjeva za azil.

Izvor: Agencije