Nova Kimova funkcija: Šef jedine stranke

Održavanje stranačkog kongresa je način da se učvrsti status Kim Jong-una, smatraju posmatrači (EPA)

Sjevernokorejskom predsjedniku Kim Jong-unu je dodijeljena nova funkcija na stranačkom kongresu, na kojem je izabran za predsjednika jedine stranke u državi, Radničke partije Koreje.

Predsjednik predsjedništva Vrhovne narodne skupštine Kim Yong-nam, koji obnaša uglavnom počasnu funkciju, o tome je obavijestio strane novinare, kojima je nakratko dopušteno da prisustvuju stranačkom kongresu, prvom u zadnjih 36 godina.

Kim Jong-un, nasljednik dinastije koja zemljom vlada od njenog osnivanja 1948, do sada je bio prvi sekretar Radničke partije Koreje.

Učvršćivanje Kimovog statusa

Održavanje stranačkog kongresa je, smatraju promatrači, način da se učvrsti status mladoga čelnika, koji je na vlast došao nakon smrti oca Kim Jong-ila u decembra 2011. godine.

Kim Jong-il imao je funkciju doživotnog generalnog sekretara stranke. Djed aktuelnog čelnika, Kim Il-sung, utemeljitelj Sjeverne Koreje i dalje nosi titulu vječnog predsjednika države, iako je umro 1994. godine.

Sjeverna Koreja je prethodno najavila da će “kvalitativno i kvantitativno” nastaviti jačati odbrambene sposobnosti nuklearnog oružja.

Odluka je usvojena u nedjelju na Kongresu vladajuće Radničke partije u Pjongjangu.

Ranije je rečeno da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un na kongresu izjavio da njegova zemlja neće prva upotrijebiti nuklearno oružje, osim u slučaju da bude povrijeđen njen suverenitet.

Izvor: Agencije