Ekshumacija tijela iz Doline palih

U mauzoleju se nalaze posmrtni ostaci više od 30.000 žrtava Španskog građanskog rata (Reuters)

Sud u Španiji prvi put je dozvolio ekshumaciju tijela iz “Doline palih”, velikog mauzoleja u kome je sahranjen i nekadašnji diktator Francisco Franco zajedno sa više hiljada žrtava Španskog građanskog rata.

Maria Purificacion Lapena zatražila je prošle godine na sudu u El Escorialu u blizini Madrida, gdje se nalazi mauzolej, ekshumaciju tijela njenog djeda Manuela La Pena Altabasa i njegovog brata Antonia La Pena Altabasa kako bi ih dostojno sahranila.

Ovu dvojicu muškaraca, koji su bili članovi grupe anarhista, ubile su Francove snage tokom Španskog građanskog rata koji je trajao od 1936. do 1939, a sahranjeni su u masovnu grobnicu u regiji Aragona.

Njihovi posmrtni ostaci prebačeni su 1959. godine, bez saglasnosti porodice, u “Dolinu palih” kada je Vlada odlučila da tijela iz velikog broja masovnih grobnica iz cijele Španije dopremi na ovu lokaciju, navodi AFP.

Posmrtni ostaci 30.000 žrtava

Mauzolej je gradio Francov režim između 1940. i 1958. godine u granitnim planinama Sierra de Guadarrama. Na ovoj lokaciji nalaze se posmrtni ostaci više od 30.000 žrtava Španskog građanskog rata sa obje strane.

Posmrtni ostaci desetina hiljada drugih žrtava Španskog građanskog rata, kao i represije Francovog desničarskog režima, nalaze se u neobilježenim grobovima širom Španije.

Izvor: Agencije