Venecueli nedostaju osnovne namirnice

Trogodišnja suša teško je pogodila poljoprivrednike u Venecueli, ali to je samo jedan od problema u tom sektoru u zemlji koja već osjeća posljedice nedostatka osnovnih prehrambenih namirnica.

Ako se kroz jednog čovjeka može ispričati priča o venecuelanskom selu, onda je to Agustin Herera.

Ima 61 godinu, potjeran je sa svoje zemlje, a protjerale su ga bande koje napadaju poljoprivrednike.

„Pokušavali smo napredovati do srednje klase i prije sedam godina stigli su nasilnici. Vezali su nas, slomili mi četiri rebra, ovdje su me udarali. Željeli su silovati žene i uperili su pištolj na mog sina. On je bio toliko neiskvaren da se počeo smijati jer ga je golicalo”, rekao je poljoprivrednik Agustin Herrera.

Sve su odnijeli. Agustin se odselio i počeo ispočetka, ali postao je žrtva druge prijetnje venecuelanskoj poljoprivredi – trogodišnje suše koja ubija stoku i uništava usjeve.

„Sav sam u nulama. Ove sedmice nismo imali dovoljno za hranu, jer sam morao kupiti lijekove. Bivša žena mi je dala nešto hrane da ne umremo od gladi, ali ne znam šta ću sljedeće sedmice”, navodi Agustin Herrera.

Pod trenutnom vladajućom strankom država se sve više upliće u proizvodnju hrane, pa čak i kontrolisanje rezervi glavnih prehrambenih kompanija.

Međutim, Venecueli sada nedostaju i osnovne namirnice poput graha i riže.

„Vlada je pokrenula nekoliko programa kako bi aktivirala poljoprivredni sektor, ali većina je završila kao ovi državni staklenici, otvoreni uz fanfare i ubrzo napušteni”, javlja reporter Al Jazeere John Holman.

Ucjena vlade

Agronom Saul Lopez kaže da nedostatak posvećenosti državnim programima i činjenica da poljoprivrednici moraju urod prodavati po utvrđenim cijenama loše utječu na njihovu volju da i dalje proizvode.

„To je svojevrsna ucjena vlade, koja kaže da su poljoprivreda i hrana osnovna prava i ne bi trebala biti biznis. Niko neće raditi ako ne mogu napredovati i popravljati svoj život”, kazao je Saul Lopez.

Agustin još vjeruje u vladu koja je njemu i njegovoj supruzi dala zemlju i nadu prije deset godina.

Ali s prinovom, koja je bila na putu kad smo ih posjetili, imaju više problema nego ikada.

Sav novac su potrošili da plate opremu za nužan carski rez. U mjesnoj bolnici, kao i u većini drugih bolnica u zemlji, nedostaje osnovnog medicinskog materijala.

Dva dana poslije Agustin je dobio sina. Još jedno dijete s nesigurnom budućnošću na venecuelanskom selu.

Izvor: Al Jazeera