Smrtna kazna novinarima Al Jazeere – postupak bez presedana

Sud u Egiptu je na smrt osudio šest ljudi, među kojima su i dva zaposlenika Al Jazeere koja su optužena da su prenosili državne tajne Kataru.

Medijska mreža Al Jazeera primila je vijest o presudi novinarima ove kuće “sa zapanjenošću, ljutnjom i osudom.”

Smrtnu kaznu novinarima Al Jazeera smatra postupkom bez presedana u historiji svjetskog novinarstva, što predstavlja veliki udarac za ovaj poziv te atak na slobodu mišljenja.

Korištenje ustanove poput egipatskog sudstva u svrhu zastrašivanja novinara i upućivanje prijetnji smrću novinarima umjesto rada na uspostavi pravde ne bi smjelo biti prešućeno kod arapskih i međunarodnih novinarskih udruženja, kao i kod međunarodne zajednice, dodaje se u saopćenju mreže Al Jazeera.

Ovo nije prvi put da se egipatsko sudstvo koristi kao sredstvo za zastrašivanje novinara i gušenje slobode mišljenja. Mreža Al Jazeera je nedavno bila meta egipatskog pravosuđa, kada su dvojica novinara ove kuće bila žrtve lažnih optužbi, a trojica su provela u zatvoru više od godinu dana bez istinskih dokaza. Polulažni sudski proces izazvao je podsmjeh i osudu međunarodne zajednice, a tim novinarima i dalje prijete sudske presude u odsustvu, navodi mreža Al Jazeera povodom smrtne presude dvojici novinara ove kuće.

‘Helal: Ponosan zbog kazne’

Telefonom je na današnju presudu reagirao i novinar Al Jazeere Arabic –  Ibrahim Helal.

“Kao jedan od osuđenih danas, reći ću da nisam iznenađen. Jesam šokiran jer od egipatskog režima nisam očekivao toliko drskosti i nedosljednosti. Međutim, nisam iznenađen. Čak sam ponosan i počastvovan zato što sam se našao među stotinama, možda i hiljadama nevinih osoba, koje pate pod tim režimom”, kazao je Helal.

Dodao je da, kao osoba koja je u odsustvu osuđena na smrt, nemam nikakvo pravo na žalbu, niti na pravno zastupanje.

“Znam da je slučaj od prvog dana, a pokrenut je prije više od godinu i po, pun nedosljednosti. Najvažnija je ta da smo nas troje novinara optuženi za posredovanje između Muslimanske braće i Katarske vlade. Ovo je velika nepodudarnost jer medijski režim, medijski tajkuni u Egiptu svakodnevno vrše propagandu da je Katar veliki pomagač Muslimanske braće. Nema ama baš nikakvog smisla da su Katar i Muslimanska braća trebali mene kao posrednika. To je veoma bitno”, kaže novinar Al Jazeere.

“Nikad nisam bio član bilo koje političke organizacije, nisam nanio štetu svojoj zemlji i vjerujem da će to jednog dana biti razjašnjeno. Iskreno saosjećam s onima koji su u Egiptu, koji su osuđeni i nalaze se u egipatskim zatvorima. Imam sreće što sam izvan zemlje i što je međunarodna javnost sada svjesnija nedosljednosti egipatskog pravosuđa.

Odluka o kazni za bivšeg predsjednika Egipta Mohameda Morsija, koji je optužen da ja špijun Katara, je odložena.

Odbrana ima pravo na žalbu

Njemu će kazna biti potvrđena ili smanjena u junu nakon konsultacija sa egipatskim muftijom.  

Odbrana ima pravo da uloži žalbu. Morsi je već osuđeno u tri druga slučaja,

Al Jazeera odbacuje optužbe Egipta da je sarađivala sa Morsijevom vladom.

Morsi je skinut sa vlasti vojnim pučem 2013. godine, nakon masovnih protesta. Godinu prije toga je izabran na demokratskim izborima.

Izvor: Al Jazeera