Uznemirujući video: Zračni napad na izbjeglički kamp

Zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za humanitarne poslove Stephen O'Brien rekao je da bi se udari na izbjeglički kamp u sirijskoj pokrajini Idlib mogli okarakterizirati kao ratni zločin i zatražio hitnu istragu o tom slučaju.

U zračnim udarima na izbjegličko šatorsko naselje na sjeveru te pokrajine ubijeno je više od 30 osoba, među kojima su i djeca.

Napad je izvršen nakon sporazuma o 48-satnom prekidu vatre.

Lokalne opozicijske grupe za napad su okrivile Rusiju, a State Department sumnja na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Ti ljudi su u najočajnijoj situaciji koja se može zamisliti i ništa ne može opravdati napad na njih”, kazao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Istog jutra kada je izvršen napad Assad je poslao telegram ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem je zahvalio Moskvi na vojnoj podršci.

Obećao je postizanje “konačne pobjede” protiv pobunjenika tako što će uništiti opoziciju.

Odgovor Moskve

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da ruski avioni nisu bili blizu izbjegličkog kampa u sjevernoj Siriji u trenutku kada je u četvrtak napadnut, prenosi ruska agencija Tass.

“Pomno smo proučili podatke o aktivnostima u zračnom prostoru 4. i 5. maja 2016. Nijedan ruski avion ni bespilotna letjelica u tom trenutku nisu nadlijetali Sarmadu”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konačenkov, dodavši da su kamp Al Kamun blizu grada Sarmade raketnim lanserima možda napali pobunjenici Fronta al-Nusra.

Izvor: Al Jazeera