NATO: Rusija će zažaliti napad na članicu

Alexander Vershbow poručio je i da je NATO otvoren za dijalog s Rusijom (Reuters)

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a, veleposlanik Alexander Vershbow, kazao je u petak u Budvi tijekom održavanja 2BS Foruma da NATO ne želi novi hladni rat. Vershbow je u svom govoru poslao poruku Rusiji.

“Ako Rusija pokuša napasti neku od članica NATO-a, bez obzira jesu li njezine metode prekrivene ili izravne, suočit će se s brzim odgovorom i zažalit će zbog takve akcije”, kazao je zamjenik generalnog tajnika NATO-a, kako prenosi Anadolija.

On je poručio da je NATO otvoren za dijalog s Rusijom.

Agencije su nedavno prenijele vijest kako će NATO poslati četiri dodatna bataljuna u Poljsku i druge baltičke države, kako bi ojačao svoje granice s Rusijom, u vrijeme kada Moskva pojačava vojne aktivnosti.

Prema pisanju Wall Street Journal Friday, zamjenik ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Robert Work potvrdio je kako je riječ o navedenom broju jedinica, odnosno o 4.000 vojnika te kako su pojačanja odgovor na ruske aktivnosti oko Litve, Latvije i Estonije.

Zapadni dužnosnici kazali su ovom listu kako će SAD osigurati dva bataljuna, a Njemačka i Velika Britanija preostala dva.

Niz incidenata u Baltičkom moru

Istovremeno, tri nove jedinice osnovane su na zapadu i jugu Rusije kako bi se “osujetilo jačanje snaga NATO-a”, izjavio je prije nekoliko dana ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

“Do kraja godine formirat će se dvije nove jedinice u zapadnoj vojnoj regiji i još jedna u južnoj vojnoj regiji”, rekao je Šojgu.

Incidenti su se nedavno nizali u Baltičkom moru, gdje su se ruski avioni približili američkim vojnim brodovima ili zrakoplovima u nekoliko navrata.

U utorak, kad je Estonija optužila ruske zrakoplove da redovito krše njezin zračni prostor, NATO je kazao da neće oklijevati “zaštititi svoje saveznike” u slučaju ruske “agresije”.

U Budvi je u tijeku To Be Secure (2BS) Forum, međunarodna konferencija koja se bavi pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti.

Izvor: Agencije