Grčka: Nagli rast broja samoubistava

Dok sindikati u Grčkoj štrajkaju, a parlamentarci raspravljaju o novim mjerama štednje, sve više Grka gubi nadu da će ekonomija stati na noge te odlučuju sebi oduzeti život.

Oskudna soba u jednom poslovnom kompleksu u centru Atene jedan je od pokazatelja kako Grci pate zbog strogih mjera štednje – to je Klimaka, jedini pozivni centar za pomoć suicidalnim osobama u Grčkoj.

Psiholog Aris Violatzis je odlučio postati operater, nakon što je njegova sestra izgubila posao, a potom i volju za životom.

“Posljedice jednog samoubojstva se ne mogu izračunati. Nakon što jedna osoba sebi oduzme život, obitelj pati. Osoba koja pronađe roditelja kako visi na konopcu u dnevnom boravku nikada više neće biti ista”, kaže Aris.

Više od 600 samoubojstava godišnje

Svakog dana više od 100 osoba, većinom muškaraca, obrati se za pomoć Klimaki. Grčka je prije krize imala nisku stopu samoubojstava u usporedbi s drugim europskim zemljama.

No, u posljednje dvije godine stopa se povećala za 40 posto, na više od 600 samoubojstava godišnje.

Vjeruje se kako je to odraz depresije i teških vremena diljem zemlje. Broj beskućnika konstantno raste i sve je više ljudi koji se hrane u javnim kuhinjama.

Yiannis Vourtsis je napunio 52 godine. 16 godina radio je kao mehaničar, sve dok prije pet godina njegov servis nije propao. Od tada je nezaposlen.

“Nitko u Grčkoj nije vjerovao da ćemo biti u ovoj situaciji. Ali, ukoliko budemo imali jaku vjeru i dobro zdravlje, možemo ponovno stati na noge”, smatra Yiannis.

Grci imaju jaku vjeru, ali blizu 1,3 milijuna njih nema posla. Tko ima priliku, napušta zemlju. Onima koji ostaju potrebno je ekonomsko čudo. No, izgleda kako će dobiti dodatne mjere štednje.

Manje kompanija, manje poreza i posla

“Tijekom posljednjih pet godina gotovo 250.000 grčkih kompanija je ili propalo ili se odselilo. Vlasnici prebacuju kompanije u Bugarsku ili Cipar, što samo pogoršava socijalne prilike onih koji ostaju. A s trećim valom mjera štednje koji se nalazi pred parlamentom na glasovanju, stanje će se prije pogoršati nego poboljšati”, izvještava reporter Al Jazeere Tony Birtley.

Manji broj privatnih kompanija znači i manje poreza te još veću nezaposlenost.

“Ako ekonomska politika nastavi putem novih mjera štednje, koji se ne razlikuju mnogo od predhodna dva, samo ćemo povećati ionako golem broj nezaposlenih ljudi, a to će stvoriti još veće socijalne probleme u Grčkoj”, upozorava Constantine Michaelos iz Trgovačke komore Atene.

Problemi koji su već poprilično veliki, naročito među starijim generacijama. Mirna i udobna mirovina stvar je prošlosti, a ono što predstoji jest borba za preživljavanje.

Izvor: Al Jazeera