Saudijci ubili dvojicu ISIL-ovaca kod Meke

Saudijska Arabija je pogođena serijom smrtonosnih pucnjava i bombaških napada usmjerenih na snage sigurnosti (EPA)

Saudijske snage sigurnosti ubile su u četvrtak dva pripadnika oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), dok su se druga dvojica raznijela ispred svetog grada Meka, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova te države.

“Teroristi su pucali na pripadnike snaga sigurnosti, koji su morali odgovoriti i neutralizirati prijetnju, što je dovelo do ubojstva dvije muške osobe i smrti dvojice drugih koji su se raznijeli eksplozivnim pojasevima”, navodi saudijska policija.

Državna televizija Al-Arabiya je izvijestila da su snage sigurnosti opkolile naoružanu skupinu na području Wadi Nomana, južno od Meke.

Objavljeni su i snimci policijskih kamiona naoružani teškim vatrenim oružjem.

Policija je potvrdila da među civilima i pripadnicima snaga sigurnosti nije bilo ubijenih ili ranjenih.

Česti napadi ISIL-a

U sigurnosnim operacijama u jugozapadnoj pokrajini Bisha, završenim u nedjelju, također su ubijena dvojica pripadnika ISIL-a, dok je treći ranjen.

Saudijska Arabija je najveći svjetski izvoznik nafte, no od prošle godine je pogođena serijom smrtonosnih pucnjava i bombaških napada usmjerenih na snage sigurnosti ili šiitsku muslimansku manjinu.

Lokalni ogranci ISIL-a su preuzeli odgovornost za većinu ovih napada.

ISIL gleda na šiite kao na heretike, ali se također žestoko protivi bogatom saudijskom kraljevstvu, čije vladare smatra ljudima koji su izdali islam kroz bliske veze sa Zapadom.

Izvor: Agencije