ISIL traži nove izvore prihoda

Borci ISIL-a se sve češće vraćaju u zemlje porijekla (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) traži načine da poveća prihode putem oporezivanja, šverca antikviteta, a “moguće je i kidnapiranja radi otkupa”, izjavio je predsjednik komiteta Ujedinjenih naroda za nadgledanje primjene sankcija protiv naoružanih grupa Gerard van Bohemen.

Naveo je da ISIL pokušava povećati prihode jer je počeo gubiti teritorije, ali i zbog toga što su mu u zračnim udarima uništene neke rafinerije nafte, pa je ostao bez dijela prihoda, prenio je Tanjug agenciju AP.

Ne manjka boraca i oružja

Van Bohemen, koji je također ambasador Novog Zelanda pri UN-u, istakao je da ISIL-u ne nedostaje boraca ni oružja.

Dok najnoviji izvještaji ukazuju na to da priliv regruta usporava, diplomata kaže da je “prema procjenama, dosad u Irak i Siriju otišlo više od 30.000 stranih terorističkih boraca”.

Van Bohemen je upozorio da se prijetnja ISIL-a širi geografski, a kako raste pritisak na teritorije pod kontrolom njegovih boraca u Siriji i Iraku, oni se sve češće vraćaju u zemlje porijekla.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki ministar odbrane Ash Carter je poručio saveznicima da moraju učiniti više da bi se porazila oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

Published On 04 May 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO