SAD i Rusija dogovorili proširenje primirja na Halep

U protekle dvije sedmice u borbama u Halepu, koji je od 2012. godine podijeljen na pobunjeničke i Vladine sektore, ubijeno je više od 250 ljudi (AP)

Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorili su da prošire prekid vatre u Siriji kako bi obuhvatio i pokrajinu Halep, objavio je State Department, dodajući da će dvije zemlje također koordinirati svoja nastojanja kako bi se ojačao nadzor novog sporazuma o primirju.

Ključno je da Rusija udvostruči svoje napore kako bi natjerala sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da poštuje novi sporazum, dok Washington napravi svoj dio posla sa sirijskim opozicijskim snagama, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

“Naš je cilj, i uvijek je bio, da se uspostavi jedinstven prekid neprijateljstava koji pokriva cijelu Siriju – a ne niz lokalnih primirja”, naglasio je Toner.

Otkad je prekid neprijateljstava stupio na snagu u ponoć u Siriji, “svjedočili smo općenitom padu nasilja u tim područjima, premda je bilo izvještaja o sukobima na nekim lokacijama”, dodao je.

Ubijeno više od 250 ljudi

U Halepu i njegovoj okolini posljednjih dana su vođene teške borbe koje su ugrozile prvi veliki prekid vatre u petogodišnjem građanskom ratu, dogovoren u februaru na pregovorima pod okriljem SAD-a i Rusije.

U protekle dvije sedmice u borbama u Halepu, koji je od 2012. godine podijeljen na pobunjeničke i Vladine sektore, ubijeno je više od 250 ljudi.

U sukobima pobunjeničkih boraca i vladinih snaga civili često budu žrtve, a od 22. aprila su više puta pogođene i bolnice Ljekara bez granica.

Izvor: Agencije