SAD: Borba protiv ISIL-a daleko od kraja

U fokusu je strategija za povećanje pomoći Iračanima kako bi ponovo osvojili grad Mosul (AP)

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om “može i mora učiniti više” da bi porazila oružanu grupu Islamsku državu Irak i Levant, izjavio je u srijedu američki ministar odbrane Ash Carter nakon sastanka s kolegama iz deset savezničkih zemalja.

“Ova borba ni izdaleka nije gotova”, rekao je on u Stuttgartu, sjedištu Evropskog komandnog centra američke vojske, nakon razgovora s ministrima odbrane iz Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Španije i Velike Britanije.

Oni su u zajedničkoj izjavi saopćili da su jedan od najvećih izazova u borbi protiv ISIL-a “velike potrebe i ozbiljni izazovi u finansiranju tih potreba”.

Zauzimanje Mosula

Ovaj sastanak je posljednji u nizu na kojima se govori o strategijama za povećanje pomoći Iračanima kako bi ponovo osvojili grad Mosul.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je prošlog mjeseca da je odobrio raspoređivanje dodatnih 250 vojnika kao podršku lokalnim snagama u borbi protiv ISIL-a.

Međunarodna koalicija sastoji se od šezdeset zemalja i od septembra 2014. godine izvela je oko 12.000 zračnih udara u Siriji.

Izvor: Agencije